,,EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZEK''

2016. március 23., szerda

~ CITROMOS FEHÉR CSOKOLÁDÉS RÉPASZELET ~



 Az elmaradhatatlan répás sütemény. Bár egész évben lehetne sütni, mégis húsvétra készítik a legtöbben. Kicsit több időt igényel a lapok sütése, de megéri a fáradságot, mert a baracktól még szaftosabb és finomabb lesz a tészta. Az eredeti recept krémje tejszínnel készült, de én általában az ilyen nehezebb tésztalapoknál a főzött krémet részesítem előnyben, mert van tartása. A tésztát süssük inkább szárazabbra, hogy jól átsüljön a répa is, mert a krémtől úgyis visszapuhul. Nagyon jól szeletelhető, igen finom és zamatos sütemény. Bátran ajánlom az ünnepekre.

»HOZZÁVALÓK«
Tészta :
- 25 dkg reszelt répa
- 25 dkg cukor
- 4 tojás
- 2 dl étolaj
- 20 dkg őszibarackbefőtt
- 35 dkg liszt
- 15 dkg darált dió
- 10 g szódabikarbóna
- 1 tk őrölt fahéj
- csipet só
Krém :
- 6 dl tej, 6 ek liszt, 1 tábla fehér csokoládé, 2 citrom reszelt héja + 1 nek a leve, 20 dkg Ráma vajas íz, 20 dkg porcukor

  1. A tésztához összevegyítjük a lisztet a dióval, a fahéjjal, a sóval és a szódabikarbónával.
  2. A tojást kissé habosra keverjük a cukorral, hozzákeverjük a répát, az apróra vágott barackot, hozzáöntjük az olajat és az egészet összeforgatjuk a lisztes - diós keverékkel. A masszát 3 egyenlő részre osztjuk és kb 20 x 30 cm - es sütőpapírral bélelt tepsiben, külön - külön 180 °C - on  kb 25 perc alatt megsütjük.
  3. A lisztet simára keverjük a tejjel és alacsony lángon, állandó kevergetés mellett sűrű péppé főzzük. Még forrón hozzákeverjük az összetördelt csokoládét és kihűtjük. A puha vajat kihabosítjuk a cukorral, majd simára keverjük a lisztes krémmel. Végül hozzákeverjük a citrom kifacsart levét és a héját.
  4. Ha a répás lapok kihűltek, betöltjük a krémmel. Másnap szeleteljük.


1 megjegyzés: