,,EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZEK''

2016. június 23., csütörtök

~ AZ IGAZI MEGGYES LINZER ~
















  Jó sok töltelék, kevés tészta, ez jellemzi az igazi házi linzert. Mivel itt a meggyszezon, friss  meggyel készült. A töltelék elkészítését  egy cukrász barátomtól  kaptam, a házi fahéjas keksztől pedig még finomabb lett - a keksz elkészítéséről már az előző posztban írtam itt . Tényleg érdemes egy nagyobb adagot sütni belőle, így mindig kéznél van ha szükség van rá. Én már csak ilyet használok, elkészíthető zabpehellyel, kakaópor, kókusz és méz hozzáadásával is.  

»HOZZÁVALÓK«
Tészta :
- 30 dkg liszt
- 15 dkg hideg vaj
- 12 dkg cukor
- 1 tk sütőpor
- 2 tojás + 1 tojás - a kenéshez
- csipet só
- 1 - 2 ek tejföl
Töltelék :
- 70 - 80 dkg magozott meggy
- kb 3 - 4 ek cukor - vagy ízlés szerint
- 15 dkg fahéjas kekszmorzsa ( elkészítése itt )


  1. A lisztet, a cukrot, a sót és a sütőport összevegyítjük, majd elmorzsoljuk benne a vajat, hozzáadjuk a tojást és annyi tejfölt, hogy közepesen lágy tésztát kapjunk. Folpackba tekerjük és hűtőbe tesszük.
  2. A töltelékhez a meggyet kissé kinyomkodjuk a levétől  összekeverjük a cukorral és a kekszmorzsával, majd félretesszük.
  3. A sütőt előmelegítjük 180 °C - ra, a tésztát kétfelé osztjuk, az egyik felét sütőpapírral bélelt kb 20 x 30 cm -es tepsibe simítjuk, villával megszurkáljuk és 10 perc alatt elősütjük. Ezután egyenletesen elterítjük rajta a meggyet és befedjük a másik kinyújtott tésztával. A tetejét tojással lekenjük és pár helyen villával megbökdössük. Visszatesszük a sütőbe és szép aranysárgára megsütjük ( kb 35 perc ) .

1 megjegyzés: