Mi csak így hívjuk debreceni leves, nagyon gyorsan elkészül, tulajdonképpen a jókai bableveshez nagyon hasonló, csak ebben nincs füstölt hús és konzerv babbal készül. Sokszor készítem, de csak most került lencsevégre egy fotó erejéig.
»HOZZÁVALÓK«
- 2 szál újhagyma
- 2 - 2 db kisebb répa és fehérrépa
- 1 kis gumó zeller
- 1 - 2 gerezd fokhagyma
- 30 dkg debreceni kolbász
- 1 konzerv kidney bab
- 1 csokor petrezselyem
- 1 tk pirospaprika
- 2 dl tejföl
- 1 ek liszt
- 1 babérlevél
- só
- csipetke tészta
- A zöldségeket felkockázzuk és olajon átpirítjuk, hozzáadjuk a felkarikázott hagymát és üvegesre pároljuk. Ezután felöntjük kb 1 , 5 - 2 l vízzel, hozzáadjuk a babérlevelet, a lecsepegtetett babot, a csipetkét és hagyjuk főni.
- A kolbászt felkarikázzuk és egy serpenyőben a zsírjára pirítjuk, majd egy szűrőkanállal kiszedjük és beletesszük a levesbe. A visszamaradt zsírból a liszt, a pirospaprika és a zúzott fokhagyma hozzáadásával rántást készítünk, majd besűrítjük vele a levest. A tejfölt pár kanál forró leveslével kikeverjük, majd hozzáöntjük a leveshez és jól összeforraljuk. Végül sóval ízesítjük és megszórjuk aprított petrezselyemmel.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése