,,EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZEK''

2016. október 3., hétfő

~ KOUIGN AMANN ~



 Tradicionális breton cukros - vajas sütemény. A tészta vajjal és cukorral van rétegezve, ami ropogósra sül. Sok a munka vele de megéri a fáradságot, mert hihetetlenül finom. 
Eredetileg mini tortaformákban ill, tortagyűrűkben kell sütni, de nekem csak kettő van itthon, úgyhogy szuflé formákban sültek. Ha egy nagyobb formában akarjuk készíteni, elég a hozzávalóknak a fele is. 

»HOZZÁVALÓK«
Tészta : 
- 50 dkg liszt, 14 g szárított élesztő, 1 ek cukor, 10 g só, 10 dkg szoba hőmérsékletű vaj, kb 2 , 5 dl víz
- 25 dkg vaj 
- 10 dkg cukor
- olvasztott vaj

  1. Öntsük a robotgép keverőtáljába a vizet, keverjük el benne a cukrot és az élesztőt, majd hagyjuk felhabosodni. Ezután szitáljuk hozzá a lisztet, adjuk hozzá a sót és kezdjük el összedolgozni, majd gyúrjuk hozzá a vajat és alaposan dolgozzuk ki. Kenjük a meg a tészta tetejét olvasztott vajjal és letakarva kelesszük a duplájára. Ezután kissé gyúrjuk át, lapítsuk ki és helyezzük 30 percre a hűtőbe.
  2. A vajat két fólia közt nyújtsuk kb 28 x 35 cm - es, a tésztát pedig 28 x 70 cm - es nagyságúra. Helyezzük a tészta  egyik felére a kinyújtott vajat, majd hajtsuk rá az üresen maradt részt. Sodrófával kicsit ütögessünk rajta, majd alá és fölé lisztezve nyújtsuk ki 28 x 70 cm - es téglalap alakúra. A tészta mindkét  oldalát hajtsuk középre, majd hajtsuk össze mint egy könyvet. ( dupla hajtás ) Ezután folpackkal letakarva tegyük 30 percre hűtőbe.
  3. Ismét nyújtsuk ki a tésztát 28 x 70 cm - es nagyságúra, szórjuk meg cukorral és sodrófával kissé hengergessünk rajta. Ismételjük meg ezt a műveletet a tészta másik oldalával is, ezután hajtsuk meg a  tésztát szimpla hajtással - ( azaz a tésztát, függőlegesen képzeletben 3 részre osztjuk, majd az egyik oldalt behajtjuk a képzeletbeli vonalig, majd ráhatjuk a másik oldalt ) Ismét pihentessük hűtőben 30 percig.
  4. A tésztát nyújtsuk ki a duplájára és osszuk kétfelé - így kétféle formájú péksüteményünk lesz - az egyik tésztarészt tekerjük fel mint a bejglit, a másik tésztarészt vágjuk egyforma nagyságú ( kb 8 cm ) négyzetekre és a sarkokat hajtsuk középre, majd a megformázott tésztákat helyezzük a kivajazott, cukorral behintett szuflé formákba. Kenjük meg olvasztott vajjal és szórjuk meg cukorral. Pihentessük amíg a sütőt előmelegítjük 200 °C - ra és süssük őket aranybarnára.

1 megjegyzés: