,,EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZEK''

2022. április 22., péntek

~ ALUDTTEJES TÖKMAGOS POGÁCSA ~



 »HOZZÁVALÓK«
- 50 dkg liszt, 5 ek tökmag, 25 g friss élesztő
- 1 közepes burgonya, 1 ek só, 1 tojássárgája
- 1 dl langyos tej, 1 kk cukor, kb 3 dl aludttej
- 10 dkg zsír
tetejére :
- 1 tojás, tökmag

  • A burgonyát megpucoljuk és enyhén sós vízben megfőzzük, majd burgonyanyomón áttörjük. Az élesztőt a cukros tejben felfuttatjuk, a tökmagot egy száraz serpenyőben megpirítjuk, majd ha kihűlt kávédarálóval megőröljük. 
  • A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzádjuk a sót, a tökmagot, a burgonyát, a felfutott élesztőt, a tojássárgáját, az aludttejet, majd elkezdjük dagasztani, ha már összeállt a tészta beledolgozzuk a zsírt is. Letakarva, meleg helyen 30 percig pihentetjük. 
  • A tésztát lisztezett felületen ujjnyi vastagságúra kinyújtjuk és egy kisebb pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, a tetejüket lekenjük enyhén elhabart tojással, majd megszórjuk durvára vágott tökmaggal. 30 perc kelesztés után, 180 °C - ra melegített sütőben kb 25 perc alatt megsütjük. 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése