,,EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZEK''

2022. november 27., vasárnap

~ ADVENTI KALÁCS ~



 »HOZZÁVALÓK«
Tészta :
- 25 dkg túró, 30 dkg liszt, csipet só, 1 cs vaníliás cukor
- 4 ek porcukor, 1 tk cukor, 2 dkg élesztő
- 1 tojás, 50 ml étolaj, kb 150 g tejföl
töltelék :
- 5 ek baracklekvár, mazsola, rum

  • A tésztához, a tejfölt meglangyosítjuk, majd elkeverjük benne a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és hagyjuk felfutni. 
  • A lisztben elmorzsoljuk a túrót, majd hozzáadjuk a porcukrot, a vaníliás cukrot, az élesztős tejfölt, a tojást és az olajat, majd az egészet egynemű tésztává gyúrjuk. ( ha lágyabb lenne a tészta kevés lisztet, ha kemény akkor még tejfölt adhatunk hozzá ) Letakarva 60 percig pihentetjük.
  • Ha a tészta megkelt kb fél cm - es vastagságúra kinyújtjuk, megkenjük lekvárral és megszórjuk a rumban áztatott és leszűrt mazsolával. A tésztát a hosszabik oldala mentén feltekerjük, majd egy éles késsel középen kettévágjuk. A két részt összetekerjük úgy , hogy a vágott rész mindig felülre kerüljön. A végeket a tészta alá hajtjuk és belehelyezzük egy sütőpapírral bélelt hosszúkás formába. 
  • A kalácsot 180 °C - ra melegített sütőben, kb 35 - 40 perc alatt megsütjük. Porcukorral leszórva, felszeletelve tálaljuk. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése