,,EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZEK''

2012. augusztus 20., hétfő

FEHÉR KENYÉR


    A mai reggelt kenyérsütéssel kezdtem, finom ropogós fehér kenyérrel.  Augusztus 20 - a van,  államalapító Szent István ünnepe, nemzeti ünnepünk, melyet az Új Kenyér Ünnepeként is ünneplünk. Az Új Kenyér Ünnepét 1949 óta ünnepeljük. Bár bevezetése politikai akarat és nem szokás vagy néphagyomány útján történt, a "mesterséges hagyomány" találkozott a szélesebb rétegek értékrendjével, így elfogadott hagyománnyá vált ünneplése. Az ünnep jelképe a nemzeti színű szalaggal átkötött kenyér. 

HOZZÁVALÓK

70 dkg BL 80 kenyérliszt
1 cs élesztő
1 kk cukor
1 . 5 tk só
1 . 5 ek olaj
3 dl langyos víz

ELKÉSZÍTÉS

Az élesztőt felfuttatjuk kevés cukros vízben, majd összekeverjük a többi hozzávalóval, jól kidagasztjuk és letakarva 20 percig meleg helyen kelesztjük. Ezután átgyúrjuk és kb fél óráig még pihentetjük, lisztezett felületre borítjuk és megformázzuk. Sütőpapírral kibélelt tepsiben, a duplájára kelesztjük, sütés előtt legalább három helyen éles késsel bevágjuk. 
A sütőt 220°C-ra melegítjük,  kis edényben forró vizet teszünk az aljába. A megkelt kenyeret lespricceljük langyos vízzel, és megsütjük. Rácsra téve hűtjük ki.







2 megjegyzés:

  1. Juditkám! Nagyon stílusos vagy! Le a kalappal ismét! Gyönyörűséges ez a kenyér! És milyen finom lehet! :D

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm,a kenyér isteni finom lett,igaz a külseje hagy némi kivetnivalót, de nem ez számít, hanem,hogy mi van belül.

    VálaszTörlés