,,EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZEK''

2012. október 11., csütörtök

MORZSÁS BIRSLEPÉNY




A GOOD FOOD magazin októberi számában akadtam rá erre a birsalmás finomságra. Nagyon szeretem az ilyesfajta sütiket, mert nincs vele sok macera. A tésztát előző nap ellehet készíteni, mert hűtőbe téve több napig is eláll. A birset meg nagyon szeretem.  Sajnos szezonális almaféle és már javában kapható, vettem is pár kilót a piacon, amiből készül majd sajt is. A pitét tegnap készítettem, még az elutazásom előtt és nagy sikert aratott a családom körében.




          »HOZZÁVALÓK«      

Tészta : - 14 dkg  vaj / margarin , 20 dkg liszt, 5 dkg darált mandula, 8 dkg cukor, 1 citrom héja, 1 tojássárgája, csipet só, 1 kk sütőpor, kb 1 ek tejföl

  • A száraz hozzávalókat elvegyítjük egymással, hozzáadjuk a citrom reszelt héját a tojássárgájat, a tejfölt, ezután gyors mozdulatokkal összedolgozzuk, majd fóliába csomagolva hűtőbe tesszük.

  Birspüré : - 1 kg birsalma, 2 - 3db szegfűszeg, 25 dkg cukor, fél citrom leve, 1 tk fahéj, 2 ek étk. keményítő

  • Az almákat negyedeljük, eltávolítjuk a magházat és feldaraboljuk, fazékba tesszük a citromlével, szegfűszeggel, hozzáöntünk annyi vizet hogy ellepje, majd puhává főzzük.
  • Amikor az alma megpuhult, leszűrjük a vizét felfogjuk, a szegfűszeget eltávolítjuk, majd egy botmixerrel pürésítjük.
  • A cukrot egy serpenyőben  megkaramellizáljuk, hozzáöntjük a püréhez, majd ízesítjük fahéjjal.   Kb 1 dl lében amiben az alma főtt, elkeverünk 2  púpozott ek keményítőt majd hozzáadjuk a püréhez és sűrűbb állagúra főzzük.
Morzsához : - 10 dkg liszt, 8 dkg apró szemű zabpehely, 8 dkg cukor, 14 dkg hideg vaj/ margarin
  • A száraz hozzávalókat elvegyítjük egymással , majd gyors mozdulatokkal összemorzsoljuk a vajjal. 
Összeállítás : 

  • A tésztát lisztezett felületen akkorára nyújtjuk, hogy kitudjunk vele bélelni egy 28 cm - es piteformát, úgy hogy az oldalára is jusson.Az alját villával megszurkáljuk és meghintjük kb 2 ek darált keksszel.
  • A tésztára rásimítjuk a birspürét, a tetejére pedig egyenletesen rászórjuk a zabpelyhes morzsát. A pitét 180 °C - ra melegített sütőbe tesszük és szép aranybarnára sütjük. ( kb 40 perc ). 




 

2 megjegyzés:

  1. Drága Nagymamámtól kapok mindig birsalmát és mindig gondban vagyok, hogy mit készítsek belőle. Alig van birsalmás receptem! Úgyhogy ennek a lepénynek nagyon örülök:)))

    VálaszTörlés
  2. Nekem is kedvencem a birsalma. Nagyon rövid ideig lehet kapni. Tavaly főztem belőle lekvárt, olyan lett mint a sajt, nagy örömömre.
    A fél tortát megettem volna együltő helyemben :-)

    VálaszTörlés