,,EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZEK''

2012. november 20., kedd

FORRALT BOR



 Mi más deríthetne minket jobb kedvre ebben a szomorkás, borongós, időben, ha nem egy pohár meleg, fűszeres forralt bor kortyolgatása.  Édes, fűszerekkel ízesített, fehér ill.vörösborból készülő  igazi lélekmelegítő. Számtalan változata létezik, a fűszerezések garmadájával találkozhatunk. A forralt borok készítésénél fontos szempont, hogy kifogástalan minőségű, mellékíztől mentes bor legyen az alap.  A legfontosabb szabály azonban az, hogy a nevével ellentétben a bort nem szabad felforralni, mert az alkohol forráspontja alacsonyabb, mint a vízé, így mire az ital felforr, búcsút inthetünk az alkoholtartalomnak. 

Alapvető összetevők : tehát a bor, cukor vagy méz, narancshéj, valamint a fűszerek - fahéjrúd, szegfűszeg, jöhet még : ánizs, szerecsendió, kardamom, vaníliarúd. 

Én így készítettem :
1 üveg testes száraz vörösbor, 6 ek cukor, 1 rúd fahéj, 5 - 6 szem szegfűszeg, 1 narancs reszelt héja, 1 csillagánizs, pici szerecsendió. A bort és a fűszereket egy hőálló tálban forráspontig hevítettem,  2 db almát meghámoztam, cikkekre vágtam  és hozzáadtam  a fűszeres borhoz. Csészébe öntöttem, egy- két cikk almával és forrón tálaltam.



EGÉSZSÉGETEKRE !

4 megjegyzés: