,,EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZEK''

2012. november 15., csütörtök

SÜTŐTÖKÖS BRIÓS




  Sütőtököt kelt tésztába ? Igen - megfőzzük vagy sütjük és beledagasztjuk a tésztába. Gyönyörű sárga színt kapott a briós és az íze sem elhanyagolható. 

HOZZÁVALÓK  : 1 / 2 kg liszt,  20 dkg tökpüré, 10 dkg porcukor, 7 dkg olvasztott vaj, fél cs élesztő,1 tojássárga, csipet só, kb 2 - 2 , 5 dl langyos tej 
                            
KENÉSHEZ :    1 tojássárga +  kevés tej.

ELKÉSZÍTÉS :  Egy közepes méretű tököt, meghámozunk, eltávolítjuk a magbélt, felkockázzuk és pici sóval puhára főzzük. Amikor megpuhult, leszűrjük majd teaszűrőn átpasszírozzuk. Kihűtve, a többi hozzávalóhoz adjuk és a szokásos módon kelt tésztát dagasztunk. A duplájára kelesztjük,  miután megkelt, átgyúrjuk és 16 részre osztjuk.     
                           

         Mindegyik darabból kb 32 cm -es rudakat sodrunk és feltekerjük a képen látható módon.
Sütőpapíros tepsibe rakosgatjuk és lekenjük a tejes tojásos keverékkel. Kb 20 percig pihentetjük, majd ismét lekenjük. Megszórhatjuk  kristálycukorral, durvára vágott  dióval, mákkal  esetleg jégcukorral. Előmelegített sütőben  170°C -on megsütjük.





JUDITKA KONYHÁJA



            
                           
                          
                 

3 megjegyzés:

  1. Szeretem a sütőtököt is és a kelt tésztát is, együtt pedig igazán nagyon finom lehet, úgyhogy kipróbálós! :)

    VálaszTörlés
  2. A 20 dkg tökpüré nem sok ennyi tej mellett csak fél kg liszthez?? Nem lesz nagyon lágy a tészta?? (holnap sütném!)

    VálaszTörlés