,,EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZEK''

2012. december 15., szombat

PANETTONE



Nálunk nem múlhat el a karácsony e nélkül a finom foszlós kalács nélkül. Az olaszok méltán híres karácsonyi kuglófját többféle ízesítéssel készíthetjük, de a legáltalánosabb a mazsolával és kandírozott narancs - és citrushéjjal készített. Ennek a kalácsnak a lényege a türelem - mert legalább 3 óra kelesztést igényel, hogy hihetetlen magasságokba emelkedjen a tészta. Mivel a párom olaszo. -ban dolgozik mindig meglep valamilyen különleges panettonéval, már alig várom, hogy hazajöjjön  ( de nem ám a kuglóf miatt ). Én most aszalt sárgabarackkal, thomson mazsolával és kandírozott citromhéjjal ízesítettem.

HOZZÁVALÓK és ELKÉSZÍTÉS
- fél cs élesztő
- 1 dl tej
- 25 dkg finomliszt
- 25 dkg rétesliszt
- ½ kávéskanál só
- 10 dkg porcukor
- 1 tojás
- 2 tojás sárgája
- 15 dkg puha vaj
-  5 dkg cukrozott citrushéj 
- 5 dkg mazsola
- 5 dkg aszalt sárgabarack-
- 1 narancs reszelt héja

Olvasztott vaj a tetejére.


A hozzávalókból az aszalt gyümölcsök kivételével tésztát dagasztunk és a duplájára kelesztjük. Sütőpapírból két 57x18 cm-es téglalapot vágunk ki. A lapokat egymásra illesztjük, a végeiket összetűzzük és a  18 cm - es átmérőjű tortaformába állítjuk, megnövelve ezzel a tortaforma magasságát.
Ha megkelt a tészta, kezünkkel kicsit szétlapítjuk és belegyúrjuk a aszalt gyümölcsöket és a citrushéjat. Gombócot alakítunk ki belőle, és a sütőformába helyezzük. 1,5-2 órán át kelesztjük, amíg a tészta el nem éri a sütőpapír felső részét. A tetejét kereszt alakban bemetsszük  és megkenjük olvasztott vajjal.
180 °C -os sütőben a legalsó rácsra téve bő egy óra alatt megsütjük. A tetejét félidőig takarjuk le.



8 megjegyzés:

  1. Mi nem vagyunk nagy kalácsosok, de ez valami gyönyörűséges!

    VálaszTörlés
  2. Ó, de elfogadnék egy szeletkét belőle! :) Meseszép! :)

    VálaszTörlés
  3. Csoda szép lett! Nálunk is készül ez a finomság,szeretjük nagyon:))

    VálaszTörlés
  4. Köszönöm lányok! én sem gondoltam volna, hogy ilyen magasra sikeredik és finom foszlósra:)

    VálaszTörlés
  5. Juditka!
    NAGYON szep lett! A tetejet miert kell bevagni? Meglehet hagyni gombolydednek? EZT is kiprobalom .
    Szia: ILDIKONL

    VálaszTörlés
  6. Meg egy kerdes:Fel csomag elesztot irsz a receptben. Ez szaritott eleszto?/7gr-os/ vagy friss eleszto, de ebbol hany gramm kell ?
    Koszonom: ILDIKONL

    VálaszTörlés
  7. Kedves Ildikó !
    25 g friss élesztőt használtam felfuttatva. Természetesen nem fontos bevágni.
    Judit

    VálaszTörlés
  8. Nagyon koszonom gyors valaszodat.
    Szia: ILDIKONL

    VálaszTörlés