,,EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZEK''

2013. január 4., péntek

MÁKOS CSIGA - BIGA



Az ünnepekre bőven vásároltam mákot s félek, hogy megavasodik így ma a gulyás mellé sütöttem ezt a mákos csiguszt. Nem törekedtem a szép egyforma tekercsekre, csak ahogy esik - úgy puffan elven készítettem.


HOZZÁVALÓK és ELKÉSZÍTÉS

- 40 dkg liszt
- fél cs. élesztő
- 5 dkg olvasztott vaj
- 1 tojássárga
- fél kk só
 - 3 ek porcukor
- kb 3 - 3, 5 dl langyos tej

A hozzávalókból tésztát dagasztunk és meleg helyen a kétszeresére kelesztjük.

- 20 dkg  őrölt mák
- 1 citrom reszelt héja 
- 1 cs vaníliás cukor
- 15 dkg cukor
- forró tej
- 1 tojásfehérje habbá verve

A töltelékhez a száraz anyagokat összekeverjük  és felöntjük annyi forró tejjel , hogy sűrű kenhető masszát kapjunk. Állni hagyjuk. A tojáshabot pedig a betöltés előtt forgatjuk hozzá.
A megkelt tésztát kissé átgyúrjuk, téglalap alakúra kinyújtjuk és rásimítjuk a mákos tölteléket. Felcsavarjuk, majd kb két ujjnyi vastagságúra elvagdossuk és kivajazott muffin sütő mélyedéseibe rakosgatjuk.
Előmelegített sütőben 200 °C - on  készre sütjük. Ha kész vaníliás cukros tejjel lekenegetjük és még visszatoljuk a sütőbe pár percre.











13 megjegyzés:

  1. Rajongok a mákos sütikért, jöhet minden formában!:))

    VálaszTörlés
  2. Imádom a mákot, én is szoktam ilyet sütni:) Én a fagyasztóban tárolom a mákot, kisebb adagokban, mert itt nem lehet kapni, Magyarországról szoktam hozni és nem akarom, hogy megavasodjon. Eddig bevált ez a módszer. Szép hétvégét kívánok:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm a tanácsot!:) Sűrűn járok olaszo.-ba, de az üzletekben ott sem kapni. Gyógyszertárban szerezhető be. Milyen jó, hogy magyaro.- on azért nem szenvedünk hiányt belőle!- egyelőre.

      Törlés
  3. Csodás az oldalad, örülök Neki, hogy írtál a palóclevesemhez, mert így Rád találtam én is! A kelt tészták a szívem csücske, és mákrajongó is vagyok, tehát ez a csiga nálam dobogós helyezés! Így még eszembe sem jutott kombinálni, megjegyzem! Bár zserbós csigát már készítettem, saját ötlettől vezérelve, és mivel isteni lett, így feltételezem, hogy ez a mákos szintén az! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Barbi! Köszöntelek a konyhámban:)Nálad is szívesen időztem és sokszor befogok majd térni,mert isteni recepteket hozol és nagyon szép az oldalad is, hát még az sok - sok fotó!!! A csigában nem fogsz csalódni, mert nagyon finom,főleg ha még pár kanál lekvárt is teszünk a töltelékhez.

      Törlés
    2. A lekvárt ki nem hagynám, én a bejgli töltelékébe is mindig teszek, sőt még mézet is! :)

      Törlés
  4. Pár hete kapható hasonló zserbós péksüti, azt is kisebb kuglófformában sütik. Teljesen rákattantam, tegnap is rendeltek nekem :-)
    Azért lementettem, mert a család imádja a mákost, meglepem őket, még nekem is maradt egy tasak mákom.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Csak bátran:) Finom és sokáig puha marad - mármint ha maradna belőle.

      Törlés
  5. Csatlakozom a mákrajongók táborához!! Imádom a mákos sütiket! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nemkülönben mi is:) A tekercseidet is kifogom próbálni, mert nagyon jól néznek ki:)

      Törlés
  6. Nagyon szépek, jó ötlet muffintepsiben sütni a tekercseket! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is csak most akadtam rá erre a sütési módra, de ezentúl többet használom majd a muffin sütőt:)

      Törlés