Nem is tudom, hogy ez a leves miért nem került még fel a blogra, hiszen elég sűrűn készítem. Nemrég Barbinál láttam, nagyon szeretjük, mert igen laktatós és ízletes leves. Friss parasztkenyérrel az igazi.
Az étel eredetileg nem a Palócföldről származik, bár némi köze azért van a palócokhoz: annyiban, hogy Mikszáth Kálmán tiszteletére kreálták. Gundel János készítette az általa igen tisztelt író számára az első palóc levest 1892-ben. A receptjében és készítési módjában nincs semmi úri rafinéria, amint el is várjuk egy ilyen paraszti elnevezésű, egyszerű levestől.
JÓ ÉTVÁGYAT !
Sokunk nagy kedvence, nálunk is a legkedveltebb levesek közé tartozik! :) Nálunk zöldségféle a krumpli kivételével nem szokott kerülni bele, de nagyon guszta nálad zöldségekkel készítve is! :)
VálaszTörlésKészítettem, már anélkül is, de olyan szép színkavalkád alakul ki és szeretjük is, így legalább a nyuszinknak is jutott belőle - mármint a zöldségek héja.
TörlésEz az a leves, melyet sokszor ettem már, de még nem főztem ilyet. Pedig annyira finom.
VálaszTörlésErika! Szerintem készítsd el,mert a saját szájízlésedre alakíthatod:)
TörlésÉn nem is tudtam, hogy a nálunk is igen népszerű palóclevest Mikszáth Kálmán tiszteletére alkották. De, ahogy mondani szokták, jó pap is holtig tanul...:)
VálaszTörlésMinden ételnek valahol megvan az eredete és az elnevezése, csak sokszor nem is tudunk róla. Ezt a levest állítólag Gundel levesnek is hívják, mivel ő készítette. Azért 120 évvel ezelőtt is tudták, hogy mi a finom:)
TörlésA Palóc levessel már értem el főzőversenyen 2. helyezést, az eredeti birkahúsból, zöldségek nélkül, és szigorúan zöld zöldbabból készül. Én bolondítom kis majorannával, tárkonnyal, citromlével, ecettel, és pici cukorral. Istenien pikáns! :)
VálaszTörlésGratulálok! Szoktam zöldbabbal is készíteni,főleg nyáron. A tárkonytól el is hiszem ,hogy pikáns lett a levesed:)
Törlés