,,EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZEK''

2013. július 14., vasárnap

BURGONYÁS LÁNGOS



  Hát ez a fotó sem most készült, mert most még egy burgonya hámozása is nagy erőfeszítésbe kerülne. Azonban nincs nyár lángos nélkül, hiszen a strandokon a  lángos evés kötelező - már aki szereti - de ki ne szeretné ? Hosszú sorok kígyóznak érte és szinte az egész területet beborítja a tömény olajszag.
Nekem a sajtos - tejfölös az egyik nagy kedvencem de kóstoltam már juhtúróval is.

 TUDTÁTOK ? - hogy a lángos a magyar konyha hagyományos, lágy kelt tésztából készülő, sült lepénye ?
 Neve a láng szóból eredeztethető. A lángosokat ugyanis a kemence első részében sütötték.
 A megkelt kenyértésztából lecsíptek egy darabot, és azt nyújtották ki kézzel, majd a parázsra dobták. Kenyeret általában 5-7 naponta sütöttek és a kenyérrel egy időben sütötték a lángost is, úgy hogy , azokon a napokon amikor az új kenyér készült, a kenyérlángost reggelire  fogyasztották.
 Otthon is készíthető, de főként piacokon, strandokon, falusi rendezvényeken árulják.
Többféle ízesítéssel fogyaszthatjuk, legjellemzőbb a sima sós, a fokhagymás olajjal megkent, a sajtos, a tejfölös, a sajtos-tejfölös, kolbászos, brindzás. A lényeg, hogy finom és laktató.



HOZZÁVALÓK  / kb 8 db - hoz /

fél kg liszt
fél csomag élesztő
2  kisebb darab főtt krumpli 
1 csapott ek só
1 tk kristálycukor
1 dl tej 
1 ek tejföl
kb 2 - 2 , 5 dl langyos víz - liszt függő
olaj a sütéshez

ELKÉSZÍTÉS

- Langyos cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt. 
-A krumplit héjában megfőzzük, megpucoljuk és összetörjük.
- Hagyjuk kihűlni, majd a többi hozzávalóval a dagasztógép üstjébe tesszük, hozzáadjuk a felfutott élesztőt és jól kidagasztjuk. 
- Meleg helyen a 2x - re kelesztjük. 
- Olajos kézzel kb ökölnyi darabokat szaggatunk.  
- Majd olajos kézzel, kb tányérnagyságúra kihúzzuk.
- Bő forró olajban mindkét oldalát aranyszinűre sütjük.
- Ízlés szerinti feltétekkel fogyasztjuk.















3 megjegyzés: