,,EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZEK''

2013. július 18., csütörtök

CSOKIS - CSERESZNYÉS KALÁCS




  Mint már említettem korábban, mostanában csak régebbi fotókat és recepteket tudok csak feltenni ide a blogra . Ez a finom, tönkölylisztes - cseresznyés kalács még tavaly készült a nagy cseresznye szezon idején, de még kapható a cseresznye, úgyhogy készítsétek el gyorsan.
- és a kezemről . . .  megvoltak a kontroll röntgenfelvételek, szépen forrogat a kézcsont, azaz megkezdődött a callusképződés, de még idő és türelem kell mindig, ami már nehezen megy így a hatodik hét után. Talán a jövő hónap közepén el is lehet távolítani a fémdrótot.

HOZZÁVALÓK 
TÉSZTA
- fél kg tönkölyliszt
- fél cs élesztő
- 3 ek méz
- 2 tojássárgája
- 5 dkg olvasztott vaj
- 1 citrom reszelt héja
- csipet só
- kb 2 - 3 dl tej 

TÖLTELÉK
- fél kg, magozott felezett cseresznye
-  2 - 3 ek cukor 
- fél dl amerettó
- 1 cs vaníliás cukor
- csokicseppek
- mandula  ( elhagyható )


- Kevés langyos, mézes tejben futtassuk fel az élesztőt.
- Majd a többi hozzávalóval dagasszuk ki a tésztát
- Kelesszük a duplájára.
- Amíg kel a tészta, készítsük elő a tölteléket : 
- a cukrot karamellizáljuk meg, szórjuk bele a cseresznyedarabokat és öntsük hozzá a likőrt.
- pároljuk pár percig amíg levet ereszt és keverjük hozzá a vaníliáscukrot is
- hűtsük ki majd szűrjük le.
- Ha megkelt a tészta, vegyük kétfelé és nyújtsuk ki kb 20 X 30 - as téglalappá.
- A tésztalapokat kenjük meg olvasztott vajjal, oszlassuk el rajta a cseresznyét, szórjuk meg csokidarabokkal és mandulával.
- Tekerjük fel.

- Tegyük mindkét rudat egy kivajazott tepsibe.
- Kenjük le enyhén felvert tojássárgával és előmelegített 180 °C - os sütőbe kb félóráig süssük.



1 megjegyzés:

  1. Jól esne most ez a kalács reggelire :)
    Remélem a kezed már jobban van!

    VálaszTörlés