,,EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZEK''

2014. július 13., vasárnap

~ MANDULÁS , ZSERBÓCSIGA ~

Print Friendly and PDF





Finom, finom és nagyon finom . . . 
Mint tudjuk, a mandula minden süteménynek  különleges ízt ad és ha ezt még házi baracklekvárral és dióval kiegészítjük, fenséges ízkavalkádot kapunk. A tészta nem tartalmaz tojást, a joghurtól pedig puha marad.
A minap főztem be sárgabaracklekvárt és hát, máris ki kellett, hogy próbáljam. 
A csiguszok még gusztusabbá tételéhez, hajtogassunk szalvétából ilyen tulipán alakú kosárkákat és abban kínáljuk. Itt megnézhetitek hogyan készül.

» HOZZÁVALÓK « 12 db - hoz
Tészta : - 25 dkg liszt, 10 dkg őrölt mandula, 1 cs szárított élesztő - vagy 2, 5 dkg friss, 1 dl joghurt, 4 dkg olvasztott vaj, 2 ek cukor, csipet só, langyos tej
Töltelék : - 6 dkg darált dió, 2 dl házi baracklekvár, 1 ek fahéj , 2 ek cukor
- 1 tojás a kenéshez


Elkészítés :
- Kevés cukros tejet langyosítsunk meg és futtassuk fel benne az élesztőt, ha instant használunk, akkor ez a művelet elhagyható.
- Vegyítsük össze a lisztet a mandulával, a cukorral és a sóval, adjuk hozzá a joghurtot és az olvasztott vajat.
- Keverjük hozzá az élesztőt és annyi langyos tejet, hogy közepes keménységű tésztát kapjunk, jól gyúrjuk össze, majd langyos helyen hagyjuk a duplájára kelni.
- Ha megkelt a tészta, lisztes felületen nyújtsuk kb 50 x 30 cm - es téglalapra, kenjük meg lekvárral, szórjuk rá a fahéjas - cukros diót és tekerjük fel.
- Vágjuk 12 egyforma részre és helyezzük a kivajazott, lisztezett muffin forma mélyedéseibe.
- Kenjük le a tetejüket felvert tojással és előmelegített 200 °C - on süssük kb 20 - 25  percig. 







1 megjegyzés: