,,EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZEK''

2014. november 12., szerda

~ CSOKIS TEKERCSEK ~





Kép : net


Ezek  tekercsek, hajtogatott élesztős tésztából készültek, igaz  kicsit több időt vesz igénybe az elkészítése a hajtogatás miatt, de megéri a fáradságot mert borzasztóan finom.
Sütésálló csokoládékrémet használtam, a fele tésztából sima tekercseket, a másik feléből pedig kifliket készítettem.
Az alap tésztából készíthetünk akár csigát és batyut is. A hajtogatást az ábra nagyon jól szemlélteti, úgyhogy elrontani szinte nem is lehet.


Print Friendly and PDF
»HOZZÁVALÓK«
- 50 dkg liszt
- 2 , 5 dkg friss élesztő
- 5 dkg cukor
- 1 kk só
- 1 tojás sárgája
- kb 2, 5 dl langyos tej
- 25 dkg vaj + 2 ek liszt
Töltelék : - sütés álló csokoládékrém
Kenéshez : - 1 tojás sárgája, pici tej

  1. A vajat morzsoljuk össze a liszttel, majd formáljunk ujjnyi vastagságú téglalapot belőle és becsomagolva tegyük hűtőbe.
  2. A tésztához futtassuk fel az élesztőt és a többi hozzávalóval gyúrjunk keményebb tésztát, majd kb 20 percig pihentessük.
  3. A tésztát, lisztezett felületen négylevelű alakra nyújtsuk ki úgy, hogy a közepét vastagabbra hagyjuk. Ide kerül a vajas rész, amire a tészta négy fülét ráhajtjuk, azaz becsomagoljuk. Fordítsuk meg, hogy a hajtás alulra kerüljön és  kisujjnyi vastagságú téglalap alakúra nyújtsuk ki.
  4. Hajtogassuk  : - először szimpla hajtással, azaz a tészta egyik oldalát hajtsuk középre, a másik oldalát pedig borítsuk rá. Másodszorra duplán hajtsuk : a tésztát 90 ° - fokkal fordítsuk el, nyújtsuk ki ugyanolyan nagyságú téglalapra mint először, majd a tészta mindkét oldalát hajtsuk középre, majd még egyszer hajtsuk össze, mint egy könyvet. Csomagoljuk folpackba és 1 órára tegyük hűtőbe.
  5. A tésztát ismét hajtogassuk, szimplán majd duplán és tegyük 1 órára a hűtőbe.
  6. A tésztát 1 cm - es  vastagságúra nyújtsuk ki és hosszúkás, kb 8 x 15 -  es nagyságú téglalapra vagdossuk fel, a keskenyebbik szélére halmozzunk 1 ek csokoládékrémet és tekerjük fel.
  7. Tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe, kenjük le a tejes tojással és hagyjuk 20 percig kelni.
  8. 200  °C - os sütőben süssük szép pirosra.

2 megjegyzés: