,,EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZEK''

2015. március 30., hétfő

~ SÓS TÚRÓS KALÁCS ~




  Az édes mellett ez a sós, túrós kalács is ott lesz nálunk az ünnepi asztalon, a sonka mellé. De meg is kenhetjük sonka vagy tojáskrémmel, friss retek, paradicsom, uborka rá és kész is a locsolóknak a finom szendvics.

»HOZZÁVALÓK«
- 55 dkg liszt
- 25 dkg túró
- 1 cs szárított élesztő
- 1 ek só
- 1 kk cukor
- 5 dkg lágy vaj
- 1 dl joghurt
- kb 1 , 5 dl langyos tej
- 1 tojássárgája
Kenéshez : - 1 tojássárgája

  1. A túrót ha nagyon rögös, törjük át krumplinyomón és vegyítsük össze a liszttel, adjuk hozzá az élesztőt, a cukrot, a sót, a vajat, a tojássárgáját és a joghurtot. 
  2. Adagoljunk annyi tejet hozzá  hogy jól gyúrható legyen a tészta. Alaposan gyúrjuk össze és letakarva, kb 2 órán át pihentessük.
  3. Osszuk a tésztát 3 részre és mindegyikből sodorjunk 45 cm hosszú hurkát. Csípjük össze a végeket és fonjuk össze a kalácsot. A két véget hajtsuk a tészta alá és tegyük át egy sütőpapírral borított tepsibe. Kenjük meg tojássárgájával és kelesszük kb 40 percig.
  4. Előmelegített 200 °C - on süssük szép pirosra.


1 megjegyzés:

  1. Sós változatban még nem próbáltam a húsvéti kalácsot, de nagyon csábítóan fest :)

    VálaszTörlés