,,EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZEK''

2015. május 5., kedd

~ MÁKOS MUFFINBATYU ~





 Egy nagyon egyszerű apró sütit hozok, tölthetjük a batyukat dióval, túróval, gesztenyével is, de most csak mákosat készítettem. A tésztával nagyon jól lehet dolgozni, tojás sem kell hozzá, a végeredmény pedig egy nagyon omlós tészta.
 
»HOZZÁVALÓK« - 24 db - hoz
Tészta :
- 30 dkg liszt
- 25 dkg vaj + 2 ek 
- 1 kk só
- 50 ml víz
- 2 tk ecet
Töltelék :
- 20 dkg darált mák
- 6 - 8 dkg porcukor
- 1 cs vaníliás cukor
- 1 citrom reszelt héja
- kb 1 dl tej
- 2 - 3 ek lekvár

  1. A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, hozzáadjuk a sót, a vízben elkevert ecetet és az egészet gyors mozdulatokkal összegyúrjuk.
  2. A tésztát 1 cm - es vastagságú téglalap alakúra kinyújtjuk, megkenjük a puha vajjal, majd felcsavarjuk  mint a bejglit. A rudat kétfelé vesszük és folpackkal letakarva hűtőbe tesszük 2 - 3 órára. ( de legjobb egy éjszakán át pihentetni )
  3. A töltelékhez összevegyítjük a mákot a cukrokkal, a citromhéjjal és leforrázzuk a tejjel. Hozzákeverjük a lekvárt és kihűtjük.
  4. A tésztarudat vékonyra, kb 3 mm - es vastagságúra kinyújtjuk, 8 - 9 cm - es négyzeteket szabunk belőle, mindegyik közepébe rakunk a mákos töltelékből és összecsípjük a szemközti sarkokat.
  5. A batyukat szilikonos muffinformákba rakjuk és előmelegített, 200 °C - os sütőben kb 15 perc alatt készre sütjük.
  6. Még forrón meghintjük vaníliás porcukorral.


2 megjegyzés:

  1. Milyen jó kifejezés, "muffinbatyu". :-)) Imádom a mákot még mindig, guríthatnál erre néhány batyut... :-)

    VálaszTörlés