,,EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZEK''

2015. november 7., szombat

~ BÉKEBELI KARAMELL SZELET ~




»HOZZÁVALÓK«
Tészta : - 50 dkg liszt, 8 dkg zsír, 10 dkg porcukor, 1 cs szalalkáli, csipet só, 1 tojás, 2 ek tejföl, 1 dl tej 
Krém : - 40 dkg cukor, 1 liter tej, 8 ek rétesliszt, 20 dkg vaj

  1. A szalalkálit a langyos tejben feloldjuk. A száraz hozzávalókat összevegyítjük és elmorzsoljuk benne a zsírt, hozzáadjuk a tojást, a tejfölt és a feloldott szalalkálit. Az egészet összegyúrjuk  ( ha a tészta lágy, liszttel ha kemény, tejföllel korrigáljuk ) . A tésztát 5 részre osztjuk, gombócokat formálunk belőle és folpackkal letakarjuk.
  2. A sütőt előmelegítjük 180 °C - ra majd a gombócokat lisztezett deszkán egyenként, kb 20 x 30 - as lappá nyújtjuk. A lapokat zsírozott, lisztezett tepsi hátán egyenként 8 - 10 perc alatt megsütjük.
  3. A cukrot egy nagyobb lábasban elkezdjük karamellizálni, amikor már szép borostyánszínű,  hozzá öntjük a tejet és addig forraljuk amíg a karamell teljesen felolvad. Ezután simára  keverjük benne a lisztet és sűrűre összefőzzük. Levesszük a tűzről, hagyjuk egy kicsit hűlni majd összekeverjük a vajjal.
  4. A krémmel betöltjük a lapokat és hideg helyen egy éjszakán át puhulni hagyjuk.
  5. Másnap felszeleteljük és porcukorral hintve kínáljuk.

1 megjegyzés: