,,EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZEK''

2015. november 20., péntek

~ FRANCIA MÁKOS ~





 Régen megírtam már ennek a süteménynek a receptjét, csak valahogy nem került sor a sütésére. Igaz most csak a megadott mennyiségek felével készült, de karácsonykor ez lesz az egyik sütemény a sütis tálon, az biztos. Van aki csak porcukorral, van aki durvára vágott dióval és olvasztott csokoládéval díszíti. Hogy még ünnepélyesebb legyen, egy kis karácsonyi díszítést kapott egyszerű, készen kapható fondantból.
Finom, elegáns és mutatós sütemény. 

»HOZZÁVALÓK«
Mákos piskóta :
- 3 tojás
- 12 dkg porcukor
- 3 ek meleg víz
- 0 , 5 dl étolaj
- 12 , 5 dkg liszt
- 12 dkg egész mák
- 1 tk sütőpor
- csipet só
- 1 citrom reszelt héja
Mézes lap :
- 30 dkg liszt, 10 dkg porcukor, 1 kk szódabikarbóna, 2 tojás, 1 ek méz, 7 dkg puha vaj
Krém :
- 6 dl tej
- 3 tojássárgája
- 2 cs főzős vaníliás pudingpor
- 1 vaníliarúd kikapart magjai
- 25 dkg vaj
- 18 dkg porcukor
Továbbá : - 0, 5 dl konyak, kb 25 dkg fondant

  1. A sütőt előmelegítjük 180 °C ra, egy közepes (  20 x 32 cm ) tepsit kivajazunk és kilisztezünk. A piskótához a tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét egy csipet sóval habbá verjük. A sárgákat fehéredésig keverjük a porcukorral és állandó keverés mellett hozzáadjuk a vizet és az olajat, ezután hozzászitáljuk a sütőporos lisztet és belekeverjük a mákot. Végül lazán összeforgatjuk a tojáshabbal. A masszát a tepsibe simítjuk és tűpróbáig sütjük.
  2. A mézes laphoz a hozzávalókat összegyúrjuk, kétfelé vesszük és vajazott, lisztezett tepsi hátán 180 °C - on egyenként, kb 10 perc alatt megsütjük.
  3. A krémhez, simára keverjük a tojássárgáját 1 dl tejjel és a pudingporral. A maradék tejet felforraljuk a vaníliamagokkal és állandó keverés mellett hozzáöntjük a pudingos tejet. Pár perc alatt sűrű krémmé főzzük. A vajat habosra keverjük a cukorral és a kihűlt pudinggal.
  4. Összeállítás : a krémből elveszünk 2 evőkanállal, a lapokat meglocsoljuk konyakkal, az egyik lapra rákenjük a krém felét, ráhelyezzük a mákos piskótát, erre ismét krémet kenünk és befedjük a másik mézes lappal.
  5. A tetejére rásimítjuk a félretett krémet és ráhelyezzük a kinyújtott fondant. 

2 megjegyzés:

  1. Nagyon szupi Juditka,igazi ünnepi sütike! A recept már nekem is tarsolyba áll régóta, de még nem jutottam hozzá. Most nagyon ispiráltál ezzel a gyönyörú képekkel. köszi

    VálaszTörlés
  2. Finom sütemény. Könnyű volt elkészíteni. Köszönet érte!

    VálaszTörlés