,,EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZEK''

2015. december 24., csütörtök

~ NARANCSOS DIÓTORTA ~















 Nincs karácsony torta nélkül. Ezúttal egy főzött krémes, narancszselés - diós torta készült. A frissen facsart narancsléből készült zselével és a lágy krémmel, egyszerűen fantasztikus. Hiszen tudjátok a mottómat :   - egyszerű étkek, nagyszerű ízek -

ÁLDOTT BÉKÉS ÜNNEPET !

»HOZZÁVALÓK« 

Diós piskóta :
- 3 tojás, 12 dkg porcukor, 7 ek víz, 10 dkg darált pörkölt dió, 8 dkg liszt, 5 g sütőpor, 1 ek olvasztott vaj. csipet só
Narancsos piskóta :
- 2 tojás, 2 ek cukor, 3 ek liszt, 1 narancs reszelt héja, 0, 5 dl narancslé, 1 tk olaj
Krém : 
- 5 dl tej, 3 ek liszt, 15 dkg darált dió, 20 dkg vaj, 15 dkg porcukor ( vagy ízlés szerint ),  1 vaníliarúd kikapart magjai, 1 narancs reszelt héja
Narancszselé : - 2, 5 dl frissen facsart narancslé, 3 lapzselatin

  1. Melegítsük elő a sütőt 180 °C - ra, vajazzunk és lisztezzünk ki egy 18 cm - es tortaformát.
  2. A diós piskótához, válasszuk szét a tojásokat, a fehérjét egy csipet sóval verjük habbá és tegyük félre. A sárgákat a porcukorral és a vízzel keverjük fehéredésig, majd szórjuk hozzá a sütőporral elkevert lisztes diót és adjuk hozzá az olvasztott vajat. Lazítsuk a felvert tojáshabbal és simítsuk a masszát a formába. Süssük kb 35 percig ( tűpróba ! )
  3. A narancsos piskótához, keverjük fehéredésig a tojást a cukorral, adjuk hozzá a narancslét és a reszelt narancshéjat, majd szitáljuk a masszához a lisztet. Simítsuk a kivajazott, lisztezett formába ( 18 cm ) és tűpróbáig süssük.
  4. A krémhez, keverjük simára a lisztet a tejjel, adjuk hozzá a vanília magokat és kezdjük el főzni, amikor kezd sűrűsödni adjuk hozzá a diót és főzzük sűrű krémmé. A vajat keverjük habosra a cukorral, majd habosítsuk tovább a kihűlt krémmel ezután ízesítsük narancshéjjal. A krémből vegyünk el keveset - a torta oldalára.
  5. A diós piskótát vágjuk kettőbe, kenjük meg a krém felével, helyezzük rá a narancsos piskótát, erre kenjük rá a maradék krémet és fedjük be a diós piskóta másik részével. Helyezzünk köréje tortagyűrűt.
  6. A zseléhez áztassuk be a zselatinlapokat hideg vízbe. A narancslét melegítsük forráspontig, majd keverjük el benne a kinyomkodott lapokat. Ha már kezd a zselé besűrűsödni, öntsük a torta tetejére és hagyjuk teljesen megdermedni. 
  7. Végül kenjük körbe a torta oldalát a diós krémmel és szórjuk meg dióval.

3 megjegyzés:

  1. Amei conhecer o seu blog, já fiquei por aqui!!!Achei maravilhoso!!!
    Visite-me:http://algodaotaodoce.blogspot.com.br/
    Siga-me e pegue o meu selinho!!!

    Obrigada.

    Beijos Marie.

    VálaszTörlés
  2. Juditka! Ez a diótorta csodás látvány, biztos, hogy nagyon finom is volt!
    Utólag kívánok békés, boldog ünnepeket! :)

    VálaszTörlés