Felgyűlt pár zacskó cantuccini ( Biscotti di prato) a kamrában, mivel több félével jövök haza minden egyes olasz kiruccanásról. Nagyon szeretem rágcsálni, de főleg kávéba / borba mártogatni. Tavaly volt szerencsém a toszkánai Prato - ban is járni, ahonnan ez az édes mandulás keksz származik. Darálva kiváló alapja a sütés nélküli desszerteknek.
»HOZZÁVALÓK«
Kekszes alap :
- 15 dkg cantuccini keksz ( mandulás )
- 7 dkg olvasztott vaj
Töltelék :
- 12 dkg hántolt köles
- kb 6 dl tej
- 5 dkg cukor
- 1 tk vaníliakivonat
- 1 tasak Gála vaníliás pudingpor ( főzés nélküli ) + 3 dl tej
- 15 g zselatinpor
- 30 ml víz
díszítés :
- mandulapehely, idény gyümölcs, kekszmorzsa
- Sütőpapírból vágjunk olyan széles és hosszú csíkot, amivel kitudjuk bélelni a 18 cm - es kapcsos tortaforma oldalát . ( Tipp : - enyhén vajazzuk be a forma oldalát, így szépen odatapad majd a sütőpapír. )
- A kekszet aprítógépbe téve aprítsuk morzsás állagúra, majd keverjük hozzá az olvasztott vajat és a masszát nyomkodjuk a forma aljába.
- Öntsük a tejet egy lábasba, adjuk hozzá a vaníliát és szórjuk bele a folyóvíz alatt átöblített kölest. Forraljuk fel, majd alacsony lángon, néha megkeverve főzzük a kölest puhára. ( - ha szükséges pótoljuk a tejet ) Ha a köles megfőtt, ( sűrű állagot kell kapnunk ) adjuk hozzá a cukrot és hűtsük langyosra, majd keverjük össze a vízben duzzasztott és folyósra melegített zselatint.
- A pudingport a tejjel egy kézi mixerrel verjük fel, majd forgassuk össze a kölessel és simítsuk a kekszes alapra. A tortát hűtőben pár órán át (vagy egy éjszakán át ) dermesztjük, majd tetszés szerinti gyümölccsel, mandulával és összetört cantuccinivel díszítjük.
Jól néz ki :)
VálaszTörlés