,,EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZEK''

2019. január 7., hétfő

~ TÉLI KALÁCS ~




Narancs, méz, fahéj, aszalt szilva, dió - kell ennél több. Igazi télies töltelékű kalács és hogy mennyire finom, csak akkor tudjátok meg, ha el is készítitek. 

»HOZZÁVALÓK« - 1 rúdhoz
Tészta :
- 25 dkg liszt
- 15 g friss élesztő
- 1 ek porcukor
- csipet só
- 5 dkg lágy vaj
- 1 tojás sárgája
- langyos tej ( kb 1 dl )
Töltelék :
- 10 dkg darált dió
- 15 dkg aszalt szilva
- 3 ek sűrű szilvalekvár
- 1 narancs reszelt héja
- 1 tk őrölt fahéj
- 1 ek méz
- 1 tasak vaníliás cukor
továbbá : - 1 tojás  - a kenéshez

  • A tésztához kevés langyos, cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt. A lisztet egy tálba szitáljuk elvegyítjük benne a porcukrot, a sót, majd hozzáadjuk a vajat, a tojássárgáját és a felfutott élesztőt. Azután elkezdjük dagasztani, apránként hozzáadagolva a tejet úgy, hogy közepesen lágy tésztát kapjunk, majd letakarva meleg helyen, kb 30 percig kelesztjük.
  • A töltelékhez az aszalt szilvát összedaraboljuk és egy lábasba tesszük, hozzáadjuk a narancs levét és addig főzzük amíg a szemek össze nem esnek, azután hozzákeverjük a lekvárt, a diót, majd  ízesítjük fahéjjal és vaníliával. 
  • A megkelt tésztát kb 20 * 30 cm - es lappá nyújtjuk, egyenletesen elkenjük rajta a kihűlt tölteléket, a tészta két szélét a töltelékre hajtjuk és a hosszabbik oldala mentén feltekerjük. A tetejét lekenjük  tojással, majd 20 perc pihentetés után pár helyen egy hústűvel megszurkáljuk és 180 °C - ra melegített sütőtőben szép pirosra sütjük. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése