,,EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZEK''

2019. február 1., péntek

~ FRANCIA ALMATORTA ~



»HOZZÁVALÓK«
Omlós tészta :
- 22 dkg liszt
- 12 dkg hideg vaj
- 5 dkg cukor
- csipet só
- 1 tojássárgája
- 1 kk sütőpor
- hideg víz ( kb 1 - 2 ek ) 
Almaszósz :
- 4 - 5 db alma
- 5 dkg vaj
- 10 dkg barna cukor
- 1 / 2 citrom leve
tetejére :
- kb 3 - 4 alma
- 2 ek barnacukor
- 2 ek baracklekvár
- 1 ek forró víz

  • A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd folpackba csomagoljuk és 60 percre hűtőbe tesszük.
  • Az almaszószhoz az almákat megpucoljuk és nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Egy lábasba tesszük, hozzáadjuk a cukrot, a citromlevét, majd kb 15 - 20 perc alatt megpároljuk, ha már elég sűrű, szószos állagú, hozzákeverjük a vajat és pár perc alatt összeforraljuk. 
  • A tésztával kibélelünk egy 24 cm - es kivehető aljú piteformát, villával megszurkáljuk és egy sütőpapírt helyezünk rá, erre szárazbabot vagy lencsét szórunk és 190 °C - os sütőben 12 perc alatt elősütjük. Azután eltávolítjuk a sütőpapírt és további 5 percig még sütjük. 
  • A kihűlt almaszószt rásimítjuk a tésztára, majd elrendezzük rajta a megpucolt almaszeleteket, meghintjük cukorral és további 30 - 35 perc alatt készre sütjük. A lekvárt a vízzel simára keverjük majd rákenjük a még forró tortára. 

8 megjegyzés:

  1. Szia, baromira tetszik a cikk :)

    VálaszTörlés
  2. Szia Judit! Elkészítettem,fantasztikus,jó recept! Köszönöm!:)



    VálaszTörlés
  3. Most készítettem el. Jól sikerült. Nagyon finom.

    VálaszTörlés
  4. Valaki tudna segíteni, hogy a babot/lencsét miért kell rárakni? Illetve helyettesíthető e valamivel?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A bab azért kell, hogy a tésztát lent tartsa, egyenletesre süljön, ne púposra. Ez helyettesíthető még agyaggolyókkal - direkt sütéshez lehet kapni - vagy meggymaggal (én ez utóbbit szoktam használni.

      Törlés
  5. Nagyon ízletes lett! Köszönöm a receptet!

    VálaszTörlés
  6. A család kedvence lett!

    VálaszTörlés