,,EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZEK''

2019. február 13., szerda

~ MARLENKAGOLYÓ ~





»HOZZÁVALÓK«
Mézes lap :
- 25 dkg liszt
- 7 dkg porcukor
- 2 dkg vaj
- 1 tojás
- 1 ek méz
- 1 tk mézeskalácsfűszer
- 1 / 2 tk szódabikarbóna
- kevés tej - szükség esetén 
Karamellkrém :
- 5 dl tej
- 15 dkg cukor
- 1 / 2 kk szódabikarbóna
- 10 dkg puha vaj
- 2 ek méz
- 1 ek rum
továbbá : - darált dió

  • A tésztához a vajat, a mézet, a porcukrot, a mézes fűszert és a tojást egy edényben, gőz felett összemelegítjük, majd hozzáadjuk a szódabikarbónás lisztet és az egészet összegyúrjuk. ( ha szükséges adjunk még hozzá tejet ). A tésztát sütőpapírral bélelt nagy gáztepsibe nyújtjuk és 170 °C - os sütőben kb 15  perc alatt megsütjük. 
  • A tejet egy magasabb falú lábasba öntjük, hozzáadjuk a cukrot és a szódabikarbónát, majd kb 60 percig alacsony lángon, párszor átkeverve sűrű karamell színűre főzzünk.
  • A kihűlt tésztát egy késes aprítóval morzsásra aprítjuk, azután hozzáadjuk a mézet, a vajat, a rumot és annyi karamellt, hogy jól formázható masszát kapjunk. A masszából diónyi golyókat formázunk és darált dióba hempergetjük. 















2 megjegyzés:

  1. Nagyon tetszik, finom lehet! Erre a sütire lehet hogy hamarabb ráveszem magamat mint az oly régen listán várakozó marlenkára:-))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Éva ! Szerintem a marlenkát se halogasd, mert ha egy kicsit időigényes is, az íze mindenért kárpótol :)

      Törlés