,,EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZEK''

2019. november 11., hétfő

~ SÜNIS FATÖRZSTORTA ~



»HOZZÁVALÓK«
Tészta :
- 5 tojás
- 25 dkg cukor
- 1 tasak vaníliás cukor
- 250 ml étolaj
- 125 ml forró víz
- 35 dkg liszt
- 1 tasak sütőpor
- 2 - 3 ek kakaópor 
Krém :
- 7 dl tej
- 2 tasak csokoládés pudingpor
- 25 dkg lágy vaj
- 20 dkg porcukor
- 2 - 3 ek rumaroma
- 2 ek kakaópor
továbbá : 
- 10 dkg étcsokoládé -a fakérgekhez
Sünikhez :
- 15 dkg kekszmorzsa
- 1 ek kakaópor
- 2 ek baracklekvár
- tej
fehér tortadara ( vagy mandula ) rózsaszín és fehér marcipán - a díszítéshez 

  • A tésztához egy 22 és egy 18 cm - es kapcsos tortaforma aljába sütőpapírt vágunk, a széleit kivajazzuk és behintjük liszttel. 
  • A tojást alaposan kihabosítjuk a cukrokkal, majd hozzáadjuk az olajat a vizet és hozzáforgatjuk a sütőporral elkevert lisztet. A masszát kétfelé osztjuk az egyik felébe belekeverjük a kakaóport és 3 ek vizet. A formák közepébe 1 - 1 merőkanál sárga tésztát merünk, majd erre a kakaósat, majd felváltva folytatjuk a kanalazást, amíg el nem fogy a massza - szépen szétfog majd terülni egymáson. ( kb egyforma magasságban legyen a két formában a massza. ) Ezután 180 °C - on kb 40 percig - tűpróbáig sütjük. 
  • A krémhez megfőzzük a tejben a pudingport és kihűtjük. A vajat a porcukorral, a rummal és a kakaóporral kihabosítjuk, majd hozzáadjuk a pudingot és tovább habosítjuk. 
  • A kihűlt tészták tetejét egyenesre vágjuk és a levágott részt összemorzsoljuk, majd mindkettőt lapjában kettévágjuk. A krémből keveset félreteszünk, kb a felével betöltjük a lapokat, a többihez pedig hozzákeverjük a tésztamorzsát. 
  • A nagyobb tortalapot egy tálcára helyezzük, megkenjük krémmel és a közepére ráhelyezzük a kisebb tortalapot. A tésztamorzsás krémmel körbetapasztjuk a tortát, kialakítva ezzel a fatörzset, majd körbekenjük a féltetett krémmel.
  • A fakéreghez a csokoládét mikróban megolvasztjuk és egy sütőpapírra kb 10 * 30 cm - es csíkot kenünk,  rányomunk egy összegyűrt alufóliát, ráhelyezünk egy sütőpapírt, majd a keskenyebbik résznél fogva feltekerjük és hűtőben dermesztjük. Ezután kitekerjük és a csokoládét leválasztjuk a fóliáról. Az így kapott csokikérgeket rátapasztjuk a krémre, majd megszórjuk kakaóporral és porcukorral. Hűtőbe tesszük dermedni.
  • A sünikhez összegyúrjuk a hozzávalókat, majd megformázzuk a sünik testét, marcipánból a szemét és az orrocskáját, majd a tortadarából a tüskéit. 





 Ötlet : Pechemdoma.com 

15 megjegyzés:

  1. Nagyon kedves tortát készítettél amit ismét csak csodálni tudok!

    VálaszTörlés
  2. Juditka!

    Hogy neked micsoda otleteid vannak!!! Nagyon aranyos es szep.
    Egy csillagos 5-os erte!

    VálaszTörlés
  3. szívet-lelket melengető tortácska! Gratulálok!

    VálaszTörlés
  4. Nagyon tetszik!Gratulálok. Mindenképpen megcsinálom!

    VálaszTörlés
  5. Szia! Szeretném megkérdezni, hogy miért kell a fakéreg készítésekor összegyűrt alufóliát tenni az olvasztott csokira? Nem fog beleragadni a csoki?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Szilvia ! Összegyűrjük a fóliát, így kialakul majd fakéreg úgymond természetes gyűrődése azután arra a méretre simítjuk ki ami a leírásban szerepel ( 10 *30 cm ). Nekem nem ragadt bele, a lényeg, hogy jól megdermedjen a csokoládé.

      Törlés
    2. Nagyon köszönöm a választ! Holnap remélem sikerül megcsinálni.😊

      Törlés
  6. Nagyon finom, a tészta és a krém is! A kinézete más lett, de fatörzsnek élethű. A fóliába nem ragadt bele a csoki, de sok helyen apró darabokra tört, így is felragadt, szóval munkás, de ütős süti.😃

    VálaszTörlés
  7. Vághattál volna belőle egy szeletet ,hogy megnezhessuk milyen

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Moris !
      A torta ajándéknak készült. A belseje ugyanolyan csíkos mint a teteje, csak a lapok közt krém van.

      Törlés
  8. A tetején az évgyűrükr nem írsz,az hogyan készült?
    Semmit nem irtál róla

    VálaszTörlés
  9. Szerintem ez nem a te fotód, és el sem készítetted.
    A teteje feltekert piskotabol van csokikremmel .
    Egyebkent az egeszet tekerve kell kesziteni .különböző vastagsaguval es a tekerés után egyenesrevágva a teteje. Így érhető csak el ez a hatas ami a képen van. BOCS!

    VálaszTörlés
  10. Moris !
    Ismerős a zebratorta ???? na ugyanúgy készül, az elkészítésnél le van pontosan írva, mivel tészta felpúposodik sütés közben, egyenesre kell levágni és akkor kapod meg az évgyűrű hatást. Mennyi eredeti fotók küldjek ?????? . Szerintem olvasd el pontosan az elkészítést, semmiféle tekerésről nincs szó,de ezen a linken : http://juditkakonyhaja.blogspot.com/2020/03/turos-kakaos-zebratorta.html láthatod a zebra belsejét ugyanúgy nézki a torta is belseje is csak a lapok közt krém van.
    Itt az egyik fotó adatai : IMG_7219süni.jpg,
    2,8 MP2048×1365435,5 KB - de küldhetek még vagy tizet is, ha kételkednél !!!!!!
    Minden fotó saját és én készítem a recepteket is !
    Judit

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem akarok kötekedni de ez az evgyűrűket nehez így elképzelni.
      Kipróbálom a receptedet .Csak tudod sok átverős receptet megcsináltatnak az emberekkel, jártam már így párszor,hogy átmásolták vhonnan és még a szöveget is rosszul fordították.

      Törlés
    2. Nekem az a fura, hogy a két tészta mennyisége azonos, mégis a világos tészta sokkal szélesebb köröket vet, mint a barna. Ez miért van?

      Törlés