,,EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZEK''

2020. december 20., vasárnap

~ NARANCSOS DIÓHABOS KALÁCS ~



 »HOZZÁVALÓK«
Tészta :
- 35 dkg liszt
- 2 dkg friss élesztő
- 2 ek porcukor
- 1 kk só
- 5 dkg olvasztott vaj
- 1 tojássárgája
- kb 1 , 5 dl langyos tej
Töltelék :
- 20 dkg darált dió
- 50 ml víz
- 10 dkg cukor
- 1 tasak vaníliás cukor
- 1 tojásfehérje - habbá verve
- csipetnyi só
- kb 20 dkg narancslekvár
- 1 narancs reszelt héja
tetejére : - 1 tojás

  • Az élesztőt 1 dl langyos tej és 1 tk cukor keverékében felfuttatjuk. A lisztet a porcukrot, a sót összevegyítjük, majd hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a tojássárgáját, majd elkezdjük összegyúrni. Ezután hozzádolgozzuk a vajat és annyi tejet adunk hozzá, hogy ruganyos tésztát kapjunk. Letakarva, meleg helyen a duplájára kelesztjük. 
  • A töltelékhez a vizet a cukrokkal és a narancshéjjal  szirupos állagúra forraljuk, majd annyit öntünk a dióhoz, hogy összálljon, majd kihűtjük és  hozzáfogatjuk a habbá vert tojásfehérjét.
  • Ha a tészta megkelt, deszkára borítjuk és kb 40 x 45 cm - es nagyságúra kinyújtjuk, megkenjük lekvárral, erre pedig rákenjük a dióhabot. A tészta rövidebbik oldalát ráhajtjuk a töltelékre, majd a hosszabbik oldala mentén felcsavarjuk és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. 
  • Lekenjük enyhén felvert tojással és 20 percig kelesztjük. Előmelegített 180 °C - on, szép pirosra sütjük. 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése