,,EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZEK''

2012. augusztus 15., szerda

BRIÓS





  A frissen főzött lekváromhoz kitűnő választás ez a foszlós briós, főleg még langyosan, amikor a lekvár  a melegtől egy kicsit megfolyósodik és szinte végigcsurog a kalácson. Mellé pedig egy pohár friss tejet és meg is van a reggeli, nem kell rohanni a pékségbe, sorban állni, s mire haza kerül már ki is hűlt.
Egy jól bevált alapreceptet használok, a készítése pedig gyerekjáték. 

HOZZÁVALÓK

fél kg liszt
7 dkg porcukor
7 dkg vaj
1 cs élesztő
3 tojássárgája / 1 egész a kenéshez + víz
2 - 2 , 5 dl tej
csipet só

ELKÉSZÍTÉS



Az élesztőt kevés cukros tejben felfuttatjuk.




A többi hozzávalót a  kényérsütő üstjébe tesszük, és hozzáadjuk a felfutott élesztőt, majd dagasztóprogramra kapcsoljuk. Egy lágy, könnyen formázható tésztát kell, hogy kapjunk. Letakarva kb. 20 percig meleg helyen kelesztjük. Ezután átgyúrjuk és 32 db 15 cm -es rudakat sodrunk, majd a következő módon formázzuk: 


TücsökBogár-tól
Katt. a képre a nagyításért!

Ha elkészültünk, sütőpapírral kibélelt tepsibe sorakoztatjuk a briósokat és megkenjük pici vízzel elkevert felvert tojással., majd 40 percig pihentetjük.


A sütés előtt lekenjük mégegyszer a tojással, megszórjuk kristálycukorral, esetleg mákkal és 200°C-on szép aranybarnára sütjük.














   




       
                                                                    




                                                                                                                                                                                                                                                                                                           







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése