,,EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZEK''

2012. augusztus 17., péntek

CITROMFŰ SZÖRP


    Egy kicsit túlburjánzott a citromfű a kertben, így egy kicsit megritkítottam a tavasszal ültetett több kis cserépnyi,  nagy bokorrá fejlődött citromfüvemet. Ez jó alkalom volt arra hogy elkészítsem a szörpöt , ugyanis jó nagy csokorral levágtam.
A növény latin neve :  Melissa , görög eredetű női név, jelentése: „mézelő méh”. A növény virágaiban ugyanis különösen sok a nektár, ezért a méhek fölöttébb kedvelik, virágaiból citromfűolajat desztillálnak.
       A citromfű leveleinek hatóanyagai az illóolajok (citronellál, citrál), a cseranyagok, a flavonoidok, a kávésav, a gyanta és a szaponin. 
Alkalmazása nagyon sokrétegű : gyógy - és fűszernövényként,  illóolajként  / az illatszeripar /  fel lehet használni. 
Ajánlom mindenkinek, hogy legyen a kertjében  legalább egy kis bokorral, vagy a konyhaablakban  kis cserépben.

A szörp hozzávalói :

1 l víz
1 citrom
1 csokor citromfű
70 dkg cukor
2 , 5 dkg citromsav     / természetesen az adagot duplázhatjuk is /

A citromfüvet a karikára vágott citrommal a 1 liter vízben egy egész éjszaka állni hagyjuk, majd  másnap hozzáadjuk a cukrot és a citromsavat. Felforraljuk kb negyedóráig hagyjuk had zubogjon, ezután leszűrjük és tiszta üvegekbe töltjük és  jól betakarva hagyjuk kihűlni.




Nyáron - télen,  hidegen - melegen szódával, jéggel kitűnő hűsítő ital, Télen pedig  finom ízesítője lehet a teáknak.








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése