,,EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZEK''

2013. augusztus 31., szombat

SELYMES, FOSZLÓS - CSÍKOS KALÁCS







 Gondolom, már nagyon sokan készítettek ilyen finom, foszlós kalácsot. Az alap egyszerű kelt tészta, amit most tejszínnel készítettem és kicsit tovább hagytam kelni, hogy még lazább legyen.

HOZZÁVALÓK : - 40 dkg sima liszt, 20 dkg rétesliszt, 2, 5 dkg friss élesztő, 4 evőkanál porcukor, 1 db tojás, 5 dkg olvasztott vaj, 1 tk só, kb 3 dl tejszín, 3 evőkanál keserű kakaópor, 
 - 1 tojássárga + kevés tej - a kenéshez

- Kevés cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt.
- A kétféle lisztet összeszitáljuk a porcukorral a sóval, majd hozzáadjuk a tojást, az olvasztott vajat és a felfutott élesztőt is.
- Majd lassanként hozzá adagolva a tejszínt, kidagasztjuk a tésztát.
- Ketté vesszük és az egyik feléhez belegyúrjuk a kakaóport
-  Letakarva, a duplájára kelesztjük.
- Ha megkelt, mindkét tésztát ismét kétfelé osztjuk.
- Először a sárga tésztát nyújtjuk, majd a kakaósat is úgyszintén, ugyanolyan nagyságúra.
- Tegyük a sárga tésztára a kakaósat, nyújtófával kissé görgessük át és csavarjuk fel, mint a bejglit.
- Így járjunk el a másik adaggal is.
- Tegyük sütőpapíros tepsibe és kelesszük egy órán át.
- Ekkor kenjük át a tejes tojással és előmelegített 180 °C -os sütőben süssük szép aranybarnára.







10 megjegyzés:

  1. Csak legeltetem a szemem a kalácsodon, gyönyörű lett, tökéletes, és biztos nagyon finom is - látszik rajta. :)

    VálaszTörlés
  2. Recept mentve. Szerintem én is elkészítem hamarosan. :)

    VálaszTörlés
  3. Csodás kalács-csodás fotók :)

    VálaszTörlés
  4. De szép! Egyik kolléganőm szokott ilyet készíteni, nagyon finom!

    VálaszTörlés
  5. Köszönöm mindenkinek:)
    Tényleg nagyon jól sikerült és a titok : a legalább 1 óra kelesztésben rejlik.

    VálaszTörlés
  6. Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.

    VálaszTörlés
  7. Friss vagy szárított élesztővel készül?

    VálaszTörlés