,,EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZEK''

2013. szeptember 29., vasárnap

LEVENDULÁS , BRIÓS - KALÁCS






 Nincs szükség fonásra, tekergetésre, egyszerűen csak formázzunk gombócokat, rakjuk a formába és a végeredmény magáért beszél. 
Reggelire készítettem  ezt a levendulás kalácsot, mi pikáns meggylekvárral és tejjel fogyasztottuk.

HOZZÁVALÓK
- fél kg liszt, 1 / 2 cs élesztő, 2 ek levendulás porcukor, 2 db tojás, 8 dkg olvasztott vaj, 1 cs vaníliás cukor, csipet só, langyos tej
- 1 tojássárga + pici tej a kenéshez

- Az élesztőt futtassuk fel, a vajat olvasszuk meg.
- A lisztet szitáljuk át,  adjuk hozzá a többi hozzávalót , a felfutott élesztőt és dagasszunk tésztát.
- Kelesszük duplájára, majd összuk 12 részre.
- Gömbölyítsünk belőlük gombócokat és helyezzük átlósan, egy sütőpapírral bélelt püspökkenyérformába így : 



- Takarjuk le és kelesszük ismét a duplájára.
- Kenjük le kétszer a tejes tojással, úgy, hogy az első réteget hagyjuk megszáradni, majd utánna kenjük át mégegyszer.
- Előmelegített 170 °C - os sütőben süssük szép aranybarnára.




5 megjegyzés:

  1. Hát ez valami csoda. Gombócokból ilyen szép kalács lett. Gratulálok hozzá.

    VálaszTörlés
  2. Jaj de szép kalács! Olyan foszlósnak és puhának tűnik! Hmmmm......szívesen megenném :)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon szép foszlós lett, elfogadnék egy szeletkét! :)

    VálaszTörlés
  4. Mennyi langyos tejben futassuk fel az élesztőt?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kb 1 dl langyos tej és 1 tk cukor keverékében.

      Törlés