,,EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZEK''

2014. április 17., csütörtök

~ ZSERBÓ KALÁCS ~




Ez  kalács még akkor készült, amikor tavasszal tömegesen virágba borultak a vérszilva fák. Imádom ezeket a  gyönyörű, málnahabra emlékeztető színeket, nem beszélve a virágok kellemes, enyhe illatáról.
A kalács piros színű dióval készült és igazán finom.
Próbáljátok ki !

Print Friendly and PDF  ~ HOZZÁVALÓK ~
 Tészta : - 60 dkg liszt, 3 dkg élesztő, 1 tojás sárgája, 5 dkg porcukor, kb 3, 5 dl tej, 1 kk só
Töltelék : - 15 dkg darált dió, 6 - 7  ek baracklekvár, 1 cs vaníliás cukor, 1 citrom reszelt héja, 5 ek kristálycukor, 5 dkg étcsokoládé 
- 10 dkg olvasztott vaj - a kenéshez
- 1 tojás és durvára vágott dió a tetejére

- A tésztát bedagasztjuk és nem kelesztjük, hanem rögtön 3 részre osztjuk és mindhármat gáztepsi nagyságúra nyújtjuk majd.
- Az első lapot megkenjük az olvasztott vaj felével, majd rásimítjuk a második lapot, erre jön a lekvár, a dió és cukor keveréke, végül a reszelt csoki.




- Beborítjuk a harmadik lappal és a tetejét lekenjük a maradék olvasztott vajjal.
 Most hajtogatjuk :
 -  a tészta ( hosszabbik oldal) két szélét középre hajtjuk
- majd fölülről majdnem a feléig és alulról is szintén behajtjuk, ekkor nyújtófával kissé lapítsunk rajta
- végül hajtsuk félbe



- tegyük egy sütőpapírral bélelt tepsibe és kelesszük a duplájára.
- Sütés előtt, éles késsel vágjuk kockára, kenjük le felvert tojással és szórjuk meg durvára vágott dióval.
- Állítsuk a sütőt kb 180 °C - ra , tegyük be a kalácsot és süssük szép pirosra.









2 megjegyzés:

  1. Csodaszép! Biztos fincsi lehetett! :)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szép és érdekes kalács. Köszönöm a receptet. Biztosan elkészítem!

    VálaszTörlés