,,EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZEK''

2014. július 23., szerda

~ GYÚRT, TÚRÓS - MEGGYES RÉTES ~

Print Friendly and PDF




  Nálunk a zöldségesben még mindig kapható meggy, a lekvár befőzésén már rég túl vagyok s ezúttal vaníliásan is készült pár üveggel - csupán egy vaníliarúd magjait kapartam a lekvárhoz és mit ne mondjak, isteni lett. 




  Ne essünk kétségbe, ha esetleg nincs otthon bolti réteslap vagy ha nem akarunk bíbelődni a tiroli tésztával,  a húzásról pedig már nem is beszélek. Akkor ez a rétestészta igencsak kapóra jöhet, hiszen amolyan pikk - pakk elkészülős, ezt bizony nem kell húzni és ízre ill. állagra szinte ugyanolyan, mint a húzott társa. Jól kezelhető tészta és papírvékonyra nyújtható. A tölteléket pedig variálhatjuk kedvünk szerint. Én a rétest úgy szeretem, ha ropogós az alja, így még az alsó sütőfokozaton hagytam pár percig sülni. 






» HOZZÁVALÓK «
Tészta : 
- 30 dkg liszt, 1, 5 db  tojás, 2 ek olaj, 2 tk facsart citromlé, 2 csipet só, langyos víz
-  1 dl tejföl + 1 dl olaj - a kenéshez 
Töltelék : 
- 50 dkg túró, 1 tojás, 1 citrom reszelt héja, 10 dkg cukor, 3 ek dara, kb 30 dkg magozott meggy
Teteje : - a maradék tejfölös massza + a  fél tojás
- A tészta hozzávalóit összegyúrjuk annyi langyos vízzel, hogy jól formálható tésztát kapjunk, majd letakarva pihenni hagyjuk.
- A töltelékhez összedolgozzuk a meggy kivételével a hozzávalókat.
- A sütőt előmelegítjük 180 °C - ra és kibélelünk egy tepsit sütőpapírral - ennek hiányában olajozzuk jól ki.
- A meggyet magozzuk ki.
- A tésztát osszuk 3 részre, nyújtsuk ki kb 30 x 35 cm - es téglalap alakúra, majd helyezzük át egy konyharuhára, kenjük meg az olajos - tejfölös keverékkel, oszlassuk el rajta a túró 1 / 3 - át és szórjuk meg szintén a meggy 1 / 3 - ával.
- Hajtsuk be a két szélét és a konyharuha segítségével tekerjük fel, így járjunk el a másik két adaggal is.
- Fektessük a három rudat a tepsibe, kenjük meg, a maradék tejfölös keverékkel + a fél tojást is adjuk hozzá és süssük készre ( kb 35 perc ) .



2 megjegyzés:

  1. Juditka, nagyon ínycsiklandozó lett a rétesed. Én még a házi változatnak sosem mertem neki állni, pedig sokszor láttam, ahogy a nagymamám készítette. Ez talán még nekem is sikerülne, a csodás képeidet nézve teljesen ráhangolódtam.

    VálaszTörlés
  2. Nagyon jól néz ki, biztos finom lehet! :)

    VálaszTörlés