,,EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZEK''

2014. július 26., szombat

~ KARAMELLMORZSÁS , TEJFÖLÖS - ALMÁS PITE ~

Print Friendly and PDF




Egy szeletnél nem álltam meg, olyan finom . . . 
A morzsa ropogós, a töltelék lágy és krémes és az elkészítése, nos a nehézségi fok : haladó, de szerintem bátran elkészíthetik kezdő konyhatündérek is.
Talán a karamell készítése igényel egy kis odafigyelést, mármint hogy eltaláljuk a megfelelő színt és ízt, de sokszor ez nekem sem sikerül tökéletesre. Volt úgy hogy összecsomósodott a cukor, vagy kicsit megégett.
Mivel volt egy kevéske megmarad tejszínem a hűtőben, ezért a karamellből hagytam egy  picit, összeforraltam a tejszínnel és a még, forró pite tetejére kanalaztam - de ez a művelet teljesen elhagyható.
Kihűlés után jól szeletelhető és ahogy írtam az elején tényleg nagyon finom.

» HOZZÁVALÓK « 25 cm - es formához
Tészta : - 30 dkg liszt, 15 dkg vaj, 8 dkg porcukor, 1 tojás sárgája, csipetnyi só, hideg víz
Töltelék : - 2 dl tejföl, 10 dkg porcukor, 1 cs vaníliás cukor, 1 tojás, 2 ek liszt, 1 tk fahéj, csipet só, kb 4 - 5 db alma
Morzsa : - 15 dkg cukor, 5 dkg vaj, 10 dkg liszt, 1 tk fahéj

Elkészítés :

  1.  A tésztához gyúrjuk össze a hozzávalókat, annyi hideg vízzel, hogy összeálljon a tészta. Csomagoljuk folpackba és tegyük a hűtőbe.
  2. A töltelékhez, keverjük simára a tejfölt a porcukorral a tojással és a liszttel , ízesítsük fahéjjal és egy csipet sóval, majd keverjük hozzá a megtisztított felszeletelt almát. 
  3.  Kapcsoljuk be a sütőt és melegítsük elő 180 °C - ra.
  4. A tésztát lisztezett felületen nyújtsuk kerekre és béleljük ki vele a piteformát úgy, hogy kerüljön az oldalára is. Szórjuk meg 1 ek darált keksszel és szurkáljuk meg az alját villával. Halmozzuk bele a tölteléket és tegyük a sütőbe, süssük kb 25 percig.
  5. Készítsük el a morzsát, egy serpenyőbe karamellizáljuk meg a cukrot, adjuk hozzá a vajat és hagyjuk lehűlni, majd apránként adagoljuk a fahéjas liszthez és a kezünkkel morzsoljuk össze az egészet.
  6. Vegyük ki 25 perc után a sütőből a pitét, szórjuk meg a karamelles morzsával és süssük még legalább 20 percig.



1 megjegyzés: