,,EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZEK''

2015. február 20., péntek

~ TÚRÓS BEJGLI ~





»HOZZÁVALÓK«
Tészta : - 50 dkg liszt, 5 dkg porcukor, 12 dkg hideg vaj, 10 dkg hideg zsír, 15 g friss élesztő, 1 tojássárgája, 1 tk só, 140 ml tej
Töltelék : - 50 dkg krémesebb túró, 1 tojássárgája, 2 ek olvasztott vaj. 1 cs vaníliás cukor, cukor - ízlés szerint, 1 citrom reszelt héja, 1 - 2 ek búzadara
Kenéshez : - 1 tojássárgája, 1 tojásfehérje

  1. Kevés tejben simára keverjük az élesztőt, a maradék tejben pedig elkeverjük a sót és a tojássárgáját.
  2. A lisztet és a porcukrot összeszitáljuk , majd összemorzsoljuk a hideg vajjal ill a zsírral, hozzáadjuk az élesztős és a tojássárgás tejet is. Ezután az egészet egynemű tésztává gyúrjuk. Becsomagoljuk és hűtőbe tesszük amíg elkészítjük a tölteléket.
  3. A töltelékhez kikeverjük a hozzávalókat és kétfelé vesszük.
  4. A tésztát kétfelé osztjuk és kb fél cm - es vastagságúra nyújtjuk, eloszlatjuk rajta a túrót úgy , hogy a tészta széle úgy 1 cm - es szélességben üresen maradjon. Három oldalát ráhajtjuk a töltelékre és feltekerjük.
  5. Mindkét rudat sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, először lekenjük tojássárgájával, hideg helyen hagyjuk rajta megszáradni, majd amikor már nem ragad, lekenjük tojásfehérjével - ekkor már meleg helyen hagyjuk száradni, cserepesedni.
  6. Sütés előtt megszurkáljuk a tetejét és az oldalát villával. majd előmelegített 180 °C - on aranybarnára sütjük.

1 megjegyzés:

  1. Még sosem ettem túrós bejglit, de tetszik az ötlet, nagyon szép lett!

    VálaszTörlés