,,EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZEK''

2015. április 11., szombat

~ EPRES SPIRÁLTORTA ~




  Már egyre több helyen árulnak epret ( igaz borsos még az ára ) és sikerült is nagyon zamatos, érett példányokat vennem.
A tortához a lekvárt érdemes előző nap elkészíteni, hiszen így lesz ideje sűrűsödni. Az összeállítás  pedig nagyon egyszerű, a végeredmény egy mutatós, könnyed ízvilágú tortácska.

»HOZZÁVALÓK« ( 18 cm - es tortához )
Piskóta :
- 4 db tojás
- 12 dkg cukor
- 3 ek olaj
- 3 ek víz
- 15 dkg liszt
- 1 tk sütőpor
Töltelék : 
- 50 dkg eper, kb 20 dkg cukor, fél citrom leve
Díszítés :
- 25 dkg mascarpone
- 2 dl tejszín
- 1 citrom reszelt héja + félnek a leve
- porcukor - ízlés szerint
- eperszemek
  1. Az epret mossuk meg, kockázzuk fel, szórjuk hozzá a cukrot, facsarjuk rá a citrom levét és  főzzük sűrűre, ha szükséges botmixerrel még pürésíthetjük.
  2. A sütőt melegítsük elő 190 °C - ra, egy gáztepsi ( 30 X 40 cm ) aljára borítsunk sütőpapírt.
  3. A tojást keverjük fehéredésig a cukorral, öntsük hozzá a vizet ill. az olajat, majd forgassuk hozzá a sütőporos lisztet és simítsuk egyenletesen a tepsibe. Süssük kb 12 percig.
  4. A megsült piskótáról húzzuk le a sütőpapírt, hagyjuk kihűlni majd kenjük be az egész lapot a lekvárral. Hagyjuk kb 15 percig így, majd a hosszabbik oldalát vágjuk 5 egyforma csíkra.
  5. Egy piskótacsíkot tekerjünk fel szorosan és helyezzük állítva egy tortatál vagy tányér közepére. A többi csíkot pedig a tekerjük egyesével a középen levő rolád köré úgy , hogy a végek illeszkedjenek egymással.
  6. A tejszínt verjük habbá a cukorral, ízesítsük, keverjük hozzá a krémsajtot és vonjuk be vele a tortát. 
  7. Tetejét díszítsük eperszemekkel.

2 megjegyzés:

  1. De jó, ötletes ez a spirál forma. Nem is olyan bonyolult, ki kell próbálnom :-)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon mutatós! :) Imádom az epres finomságokat! :)

    VálaszTörlés