,,EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZEK''

2016. augusztus 28., vasárnap

~ MÁKOS SZEDRES SZELET ~



A szeder és a mák jó párosítás, a süteményt pedig rém egyszerű elkészíteni. A szeder nemcsak hogy finom és a nyár legegészségesebb bogyós gyümölcse, hanem egyike az ősi gyógynövényeknek is, a konyhában mégis a gazdag íze és gyönyörű színe miatt közkedvelt. 

»HOZZÁVALÓK«
Tészta :
- 25 dkg liszt, 8 dkg porcukor, 12 dkg vaj, csipet só, 1 kk sütőpor, 1 tojás sárgája, 1 - 2 ek hideg víz
Mákos töltelék : 
- 25 dkg darált mák, 1 citrom reszelt héja, 10 - 12 dkg cukor, kb 1 dl meleg tej, 1 cs bourbon vaníliás cukor, 1 tojás sárgája, 2 tojásfehérje, csipet só
Szederpüré :
- 30 dkg szeder, 4 ek cukor, 1 tk citromlé
Szederhab :
- 2 dl tejszín ( Hulala ), 8 g zselatin por, 3 ek víz, szederpüré

  1. A tésztához összemorzsoljuk a hozzávalókat és egy sütőpapírral kibélelt kb 25 x 25 cm - es tepsi aljába szórjuk. Kézzel alaposan lenyomkodjuk, folpackkal letakarjuk, majd hűtőbe tesszük.
  2. A szedret a cukorral és a citromlével sűrűre összefőzzük, majd szitán átpasszírozzuk - de ha valakit nem zavarnak a magok, ez a mozzanat elhagyható. 4 - 5 evőkanálnyit a tésztára kenünk, 
  3. A mákos töltelékhez összekeverjük a mákot a cukrokkal, a citromhéjjal, hozzáadjuk a tojássárgáját és annyi tejet, hogy sűrűbb masszát kapjunk. A fehérjét a sóval habbá verjük, lazán összeforgatjuk a mákos masszával és a lekváros tésztára simítjuk. 180 °C - on, kb 35 percig sütjük.
  4. A maradék szederpüréhez hozzákeverjük a vízben megduzzasztott és folyósra melegített zselatint és összeforgatjuk a habbá vert tejszínhabbal. A habot a kihűlt süteményre simítjuk és hűtőbe tesszük 1 - 2 órára. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése