,,EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZEK''

2018. október 16., kedd

~ ALMÁS MÁKPITE ~





A pite tulajdonképpen a karácsonyi asztalon is megállná a helyét, mert bejgli tésztával készült és aki fél, hogy szétreped a bejglije bátran készítse el így. Az ötfűszer keveréktől ( itt beszerezhető : Fűszeráruház ) nagyon finom ízű lesz a töltelék, érdemes tartani belőle otthon. 

»HOZZÁVALÓK«
Tészta :
- 30 dkg liszt
- 12 , 5  dkg vaj / margarin
- 1 dkg friss élesztő
- 1 csipet só
- 1 tojássárgája
- 3 dkg porcukor
- kb 60 ml hideg tej
Töltelék : 
- 1 nagyobb alma
- 18 dkg őrölt mák
- 1 ek méz
- 1 - 2 tk kínai ötfűszer keverék
- 1 citrom reszelt héja
- 1 / 2 citromleve
- 8 dkg cukor
- 1 dl tej
továbbá : - 1 tojás szétválasztva

  • A tésztához a lisztet összeszitáljuk a sóval és a porcukorral, majd elmorzsoljuk benne a vajat. A tejben simára keverjük az élesztőt és a tojássárgáját, majd hozzáöntjük a lisztes keverékhez. Azután az egészet összegyúrjuk. ( ha szükséges adjunk hozzá még tejet  ) és átlátszó fóliába tekerve legalább 60 percre hűtőbe tesszük.
  • A töltelékhez a megpucolt almát nagylyukú reszelőn lereszeljük, majd összekeverjük a citromlevével és állni hagyjuk. 
  • A mákot egy tálba öntjük, a tejet a mézzel és a cukorral együtt felforraljuk, azután leforrázzuk vele a mákot. Az almát a levétől kinyomkodjuk , összekeverjük a mákkal, majd ízesítjük citromhéjjal és a fűszerkeverékkel.
  • A tésztát kétfelé osztjuk, az egyik résszel kibélelünk egy kb 22 - cm - es kivajazott piteformát úgy hogy az oldalát is befedje, az alját villával megbökdössük és rákenjük az almás mákot. A tészta szélét lekenjük tojásfehérjével.  A másik tésztarészből lecsípünk egy keveset - a díszítéshez - a többivel pedig befedjük a mákos tölteléket, összenyomkodva a tésztaszéleket.
  • A megmaradt tésztából tetszés szerinti díszeket készítünk ( lehet kiszúróformát is használni ) majd kidíszítjük a pite tetejét úgy, hogy mielőtt rátennénk a tésztadíszeket lekenjük a helyüket tojásfehérjével. A pite tetejét lekenjük tojássárgával és hűtőbe tesszük addig amíg rászárad a tojás, majd még egyszer átkenjük, pár helyen villával megszurkáljuk és 180 °C - on szép aranybarnára sütjük. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése