»HOZZÁVALÓK«
- 1 kg burgonya
- 1 tojás
- diónyi zsír
- 1 tk só
- kb 25 - 30 dkg liszt
- 40 dkg házi szilvalekvár
- darált dió, cukor, fahéj - a hempergetéshez
- A burgonyát enyhén sós vízben héjastul megfőzzük, majd eltávolítjuk a héját és még melegen burgonyanyomón áttörjük. Ha a burgonya teljesen kihűlt, hozzáadjuk a tojást, a sót, a zsírt és a lisztet ( amennyit felvesz a burgonya ) és közepesen lágy tésztát gyúrunk belőle.
- Egy fazékban vizet forralunk és megsózzuk.
- A tésztát lisztezett deszkán kb 1 cm - es vastagságúra kinyújtjuk és kb 7 * 7 cm - es kockákra szabjuk. Mindegyik tészta közepére 1 - 1 tk szilvalekvárt teszünk, majd a tészta négy sarkát középre hajtva összecsípjük és gombóccá formázzuk. A gombócokat a forrásban levő vízbe helyezzük és amikor feljönnek a víz felszínére, további 2 - 3 percig még főzzük.
- A diót, cukrot, a fahéjat összekeverjük és a megfőtt gombócokat meghempergetjük benne.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése