Tészta :
- 40 dkg liszt
- 10 dkg cukor
- 15 dkg margarin
- 15 g friss élesztő
- 2 tojássárgája
- 80 ml langyos tej
- csipet só
- kb 1 - 2 ek tejföl - szükség esetén
Töltelék :
- 30 dkg őrölt dió
- 15 dkg cukor
- kb 40 dkg házi baracklekvár
Vörösboros meggy :
- 1 zacskó fagyos meggy ( 450 g )
- 1 dl édes vörösbor
- kb 15 dkg cukor
- 1 tk őrölt fahéj
tetejére :
10 dkg étcsokoládé, 1 - 2 ek étolaj
- A meggyet egy szűrőbe szórjuk, hogy kiengedjen és lecsepegjen a levétől, majd egy lábasba tesszük, hozzáadjuk a bort, a cukrot, a fahéjat és alacsony lángon kb 40 percig főzzük / karamellizáljuk. ( ez idő alatt szépen besűrűsödik )
- A tésztához az élesztőt, a tej és 1 tk cukor keverékében felfuttatjuk. A lisztet összekeverjük a cukorral és a sóval, majd elmorzsoljuk benne a margarint, ezután hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a tojások sárgáját, a tejfölt és az egészet jól összegyúrjuk. A tésztát 4 egyforma gombóccá osztjuk.
- Egy kb 20 * 30 cm - es tepsi aljába sütőpapírt fektetünk, és belefektetjük az egyik kinyújtott tésztát, megkenjük a lekvár 1 / 3 - ával, és rászórjuk a cukros dió 1 / 3 - át. Ezt még kétszer megismételjük és az utolsó réteg dióra rászórjuk a meggyet, majd betakarjuk az utolsó tésztalappal.
- A süteményt letakarva kb 40 percig kelesztjük, majd 180°C - ra melegített sütőben kb 45 perc alatt megsütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni, majd egy tálcára borítjuk és bevonjuk a tetejét az olajjal összeolvasztott csokoládéval.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése