,,EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZEK''

2012. december 17., hétfő

COINTREAU - s TEJKARAMELLA



Készítettem már tejkaramellát, de mindig ugyanaz az íz. De most rátaláltam a tökéletesre Csiperke blogjában, annyi az egész, hogy kevéske narancslikőrt öntünk hozzá és máris egy különleges ízhatású, nagyon finom édességet kapunk. Az elkészítésénél a saját ízlésünknek megfelelően finomíthatjuk az összetevőket, attól függően, hogy mennyire vagyunk édesszájúak.
Magyarországon a legismertebb formája talán a tehénkével díszített, lengyel  krówka : az elnevezés jelentése kb.  ,, aranyos kis tehén " . 
Most, hogy közelednek az ünnepek, kitűnő ajándék lehet, akár üvegben, akár darabolva - ízlésesen becsomagolva - és ami fontos : szívünket, lelkünket főztük bele. 




HOZZÁVALÓK
- 4 dl 3 , 5 % -os tej
- 2 dl tejszín
- 35 dkg barnacukor
- 6 dkg vaj  /ha keményebbre szeretnénk akkor 12 dkg vaj/
- 0, 5 dl Cointreau likőr
és türelem




ELKÉSZÍTÉS
A hozzávalókat a likőr kivételével, egy lábasba öntjük, felforraljuk. Majd kis lángon hagyjuk fortyogni pár órán keresztül, néha - néha kavargassuk. Amikor már szép karamellszinű és kezd besűrűsödni, adjuk hozzá a likőrt. Kb joghurt sűrűsségűre főzzük.


Még melegen öntsük, üvegekbe, vagy formákba és tegyük hűtőszekrénybe. 

Összességében véve hosszú folyamat, amire elkészül, a siker pedig garantált - így megéri a fáradozást.



JUDITKA KONYHÁJA

2 megjegyzés:

  1. Szeretném megkérdezni, hogy mire használod ezt a karamellt? Csak úgy magában elkanalazgatjátok? Ugyanis én is készítettem hasonlót, de nem úgy sikerült ahogy kellett volna, kb. olyasmi a végeredmény mint nálad a 2. fotón. Magában enni nagyon tömény, már arra gondoltam hogy elhasználom bonbontölteléknek.

    VálaszTörlés
  2. Elkanalazgatni nagyon tömény, de a reggeli kávémba teszek cukor helyett, vagy egy pohár meleg tejet ízesítek vele.De kitűnő ötlet bon- bonba is.

    VálaszTörlés