Nől a dér, álom jár,
hó kering az ág közt.
Karácsonynak ünnepe
lépeget a fák közt.
(Weöres Sándor)
Nálunk nincs karácsony hókifli nélkül. Már több nappal az ünnepek előtt meglehet sütni, mert napokig friss marad. Én az élesztős változatot jobban szeretem, mert puhább tőle a tészta, a gesztenyés töltelékkel pedig egyenesen rajongok érte.
HOZZÁVALÓK
- 50 dkg rétesliszt
- 25 dkg margarin
- kb 1 dl tejföl
- csipet só
- 1 ek. porcukor
- 2 dkg élesztő
-50 ml langyos tej
- 20 dkg darált mák, citromhéj, vaníliás cukor, 3 - 4 ek porcukor, 1 ek lekvár, tej, méz
- 1 cs fagyos geszenyepüré, rum, porcukor - ízlés szerint, kevés tej
- Az élesztőt kevés langyos, cukros tejben felfuttatjuk
- A lisztben elmorzsoljuk a margarint, majd a többi hozzávalóval tésztát gyúrunk.
Ha a tészta esetleg nem állna össze, kevés langyos tejet lehet még hozzá tenni, míg elérjük a megfelelő állagot. 30 percig pihentetjük, majd 3 mm vastagságúra nyújtjuk és egy 8 cm -es átmérőjű pogácsaszaggatóval köröket szaggatunk. Majd ízlés szerint megtöltjük.
ELKÉSZÍTÉS
- Az élesztőt kevés langyos, cukros tejben felfuttatjuk
- A lisztben elmorzsoljuk a margarint, majd a többi hozzávalóval tésztát gyúrunk.
Ha a tészta esetleg nem állna össze, kevés langyos tejet lehet még hozzá tenni, míg elérjük a megfelelő állagot. 30 percig pihentetjük, majd 3 mm vastagságúra nyújtjuk és egy 8 cm -es átmérőjű pogácsaszaggatóval köröket szaggatunk. Majd ízlés szerint megtöltjük.
- Én most az egyik felét mákkal, a másik felét gesztenyével töltöttem.
- A kiengedett gesztenyemasszát krumplinyomón áttörjük, ízesítjük rummal, porcukorral. Kevés tejjel lazízjuk.
- A darált mákhoz reszelt citromhéjat, vaníliás porcukrot, lekvárt adunk és egy kis mézes tejjel leforrázzuk. Jól összekeverjük és hagyjuk kihűlni, a keverékekkel betöltjük a korongokat, kifli alakúra formázzuk és 180 °C - os sütőben, kb 10 - 15 percig sütjük. Még forrón porcukorba hempergetjük.
Áldott, Békés Karácsonyt Kivok Neked és családodnak ! Nagyim is ezt sütött mindig karácsonykor,szeretem:))
VálaszTörlésAz egyik kedvencem. Tegnap is épp ezt sütött az Anyukám :-)
VálaszTörlésNálunk is nagy kedvenc :)
TörlésKedves Juditka!
VálaszTörlésMegírnád, hogy ebből a mennyiségből kb hány darab kifli jön ki, illetve hogy mákból / gesztenyemasszából mennyi szükséges hozzá? Köszönöm! :)
Ági
Kedves Ági !
VálaszTörlésA menyiséget már nem tudom, de elég sok ki jön belőle. Gesztenye 25 dkg kevés rum, a mákból is kb 25 dkg, 10 dkg cukor, citromhéj, vanília, annyi forró, cukros tejjel leforrázva, hogy sűrű masszát kapjunk.