,,EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZEK''

2012. december 22., szombat

GESZTENYÉS, MÁKOS HÓKIFLIK




Nől a dér, álom jár,
hó kering az ág közt.
Karácsonynak ünnepe
lépeget a fák közt.
                                               (Weöres Sándor)

Nálunk nincs karácsony hókifli nélkül. Már több nappal az ünnepek előtt meglehet sütni, mert  napokig friss marad. Én az élesztős változatot jobban szeretem, mert puhább tőle a tészta, a gesztenyés töltelékkel pedig egyenesen rajongok érte.



HOZZÁVALÓK


- 50 dkg rétesliszt
- 25 dkg margarin
- kb 1 dl tejföl
- csipet só
- 1 ek. porcukor
- 2 dkg élesztő
-50 ml langyos tej
- 20 dkg darált mák, citromhéj, vaníliás cukor, 3 - 4 ek porcukor, 1 ek lekvár, tej, méz
- 1 cs fagyos geszenyepüré, rum, porcukor - ízlés szerint, kevés tej

ELKÉSZÍTÉS

- Az élesztőt kevés langyos, cukros tejben felfuttatjuk
- A lisztben elmorzsoljuk a margarint, majd a többi hozzávalóval tésztát gyúrunk.
Ha a tészta esetleg nem állna össze, kevés langyos tejet lehet még hozzá tenni, míg elérjük a megfelelő állagot. 30 percig pihentetjük, majd  3 mm vastagságúra nyújtjuk és egy 8 cm -es átmérőjű pogácsaszaggatóval köröket szaggatunk. Majd ízlés szerint megtöltjük.
- Én most az egyik felét mákkal, a másik felét gesztenyével töltöttem.
- A kiengedett gesztenyemasszát krumplinyomón áttörjük, ízesítjük rummal, porcukorral. Kevés tejjel lazízjuk. 
- A darált mákhoz reszelt citromhéjat, vaníliás porcukrot, lekvárt adunk és egy kis mézes tejjel leforrázzuk. Jól összekeverjük és hagyjuk kihűlni, a keverékekkel betöltjük a korongokat, kifli alakúra formázzuk és 180 °C - os sütőben, kb 10 - 15 percig sütjük. Még forrón porcukorba hempergetjük. 


5 megjegyzés:

  1. Áldott, Békés Karácsonyt Kivok Neked és családodnak ! Nagyim is ezt sütött mindig karácsonykor,szeretem:))

    VálaszTörlés
  2. Az egyik kedvencem. Tegnap is épp ezt sütött az Anyukám :-)

    VálaszTörlés
  3. Kedves Juditka!

    Megírnád, hogy ebből a mennyiségből kb hány darab kifli jön ki, illetve hogy mákból / gesztenyemasszából mennyi szükséges hozzá? Köszönöm! :)

    Ági

    VálaszTörlés
  4. Kedves Ági !
    A menyiséget már nem tudom, de elég sok ki jön belőle. Gesztenye 25 dkg kevés rum, a mákból is kb 25 dkg, 10 dkg cukor, citromhéj, vanília, annyi forró, cukros tejjel leforrázva, hogy sűrű masszát kapjunk.

    VálaszTörlés