Finom, szaftos, puha kalács dióval, mákkal és túróval kombinálva, arról nem is beszélve, hogy szeletelve nagyon mutatós. Ez az osztrák eredetű karácsonyi kalács, ami a nevét egy polgármesterről kapta (Bürgermeister = polgármester), egyszerre háromféle töltelékkel töltött fonott kalács.
HOZZÁVALÓK
Tészta
40 dkg liszt, fél cs, élesztő, 3 dkg porcukor, 1 cs vaníliás cukor, 2 tojás, 3 dkg vaj, csipet só, langyos tej
TÖLTELÉKEK
1. - 15 dkg mák, 4 dkg cukor, 1 cs vaníliás cukor, fél citrom reszelt héja, 4 ek langyos tej
2. - 15 dkg dió, 4 dkg cukor, 1 cs vaníliás cukor, 5 dkg tejben áztatott mazsola, 4 ek langyos tej, pici rum
3. - 15 dkg túró, 4 dkg cukor, 1 tojás sárga, 2 dkg olvasztott vaj, 1 ek vaníliás pudingpor, a fél citrom reszelt héja, 5 dkg tejben áztatott mazsola
- 1 tojás a kenéshez
ELKÉSZÍTÉS
A tészta hozzávalóiból tésztát dagasztunk, meleg helyen a duplájára kelesztjük. A míg kel a tészta elkészítjük a töltelékeket, a leírt sorrendben.
Ha megkelt a tészta, kicsit átgyúrjuk és kinyújtjuk kb 40 x 45 cm - re. Három részre vágjuk, így kapunk 15 cm- es csíkokat és a csíkok közepére ráhalmozzuk a töltelékeket. Feltekerjük és a rudakból hármas fonatot készítünk, egy kivajazott, lisztezett kb 28 cm -es átmérőjű formába tesszük, még egyszer megkelesztjük, a tetejét lekenjük felvert tojással, majd 180 fokos sütőben kb. 50 percig sütjük. Az első 15 perc után a tetejét takarjuk le.
Kedves Judit!
VálaszTörlésFantasztikus lehet ez a kalács, azt szeretném kérdezni, hogy a tésztához nem hiányzik valamennyi folyadék, pl. 1,5 dl langyos tej vagy víz, nekem túl száraznak tűnik így a tészta.Köszönöm a receptet.