,,EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZEK''

2012. december 21., péntek

BÜRGERMEISTER KALÁCS



Finom, szaftos, puha kalács dióval, mákkal és túróval  kombinálva, arról nem is beszélve, hogy szeletelve nagyon mutatós. Ez az osztrák eredetű karácsonyi kalács, ami a nevét egy polgármesterről kapta (Bürgermeister = polgármester), egyszerre háromféle töltelékkel töltött fonott kalács.

HOZZÁVALÓK

Tészta 
40 dkg liszt, fél cs, élesztő, 3 dkg porcukor, 1 cs vaníliás cukor, 2 tojás, 3 dkg vaj, csipet só, langyos tej

TÖLTELÉKEK
1. - 15 dkg mák, 4 dkg cukor, 1 cs vaníliás cukor, fél citrom reszelt héja, 4 ek langyos tej
2. - 15 dkg dió, 4 dkg cukor, 1 cs vaníliás cukor, 5 dkg tejben áztatott mazsola, 4 ek  langyos tej, pici rum
3. - 15 dkg túró, 4 dkg cukor, 1 tojás sárga, 2 dkg olvasztott vaj, 1 ek vaníliás pudingpor, a fél citrom reszelt héja, 5 dkg tejben áztatott mazsola
 - 1 tojás a kenéshez

 ELKÉSZÍTÉS

A tészta hozzávalóiból tésztát dagasztunk, meleg helyen a duplájára kelesztjük. A míg kel a tészta elkészítjük a töltelékeket, a leírt sorrendben.
Ha megkelt a tészta, kicsit átgyúrjuk és kinyújtjuk kb 40 x 45 cm - re. Három részre vágjuk, így kapunk 15 cm- es csíkokat és a  csíkok közepére ráhalmozzuk a töltelékeket. Feltekerjük és a rudakból hármas fonatot készítünk, egy kivajazott, lisztezett kb 28 cm -es átmérőjű formába tesszük, még egyszer megkelesztjük, a tetejét lekenjük felvert tojással, majd 180 fokos sütőben kb. 50 percig sütjük. Az első 15 perc után a tetejét takarjuk le.



A kis üveg mécsestartókat magam készítettem. 1 - 2 m csipke és ragasztópisztoly szükségeltetik hozzá, no meg szép formájú kis üvegek. Szép masnival  átkötve igazán dekoratív, egyszerű és olcsó mécsestartókhoz jutunk.



1 megjegyzés:

  1. Kedves Judit!
    Fantasztikus lehet ez a kalács, azt szeretném kérdezni, hogy a tésztához nem hiányzik valamennyi folyadék, pl. 1,5 dl langyos tej vagy víz, nekem túl száraznak tűnik így a tészta.Köszönöm a receptet.

    VálaszTörlés