Csokoládé, narancs, fahéj, mind, mind a karácsonyi sütik jellegzetes összetevői - és ez még pitébe is álmodva. Imádjuk! Rengeteg féle variáció kering a neten, de valahogy ez a fajta ízesítés jött be. Mindenki szereti és pillanatok alatt eltűnik a formából.
HOZZÁVALÓK
TÉSZTA : 30 dkg liszt, 15 dkg vaj, 2 ek tejföl, 2 tojássárga, 10 dkg porcukor, csipet só
A lisztet a vajjal összemorzsoljuk és a többi hozzávalóval gyors mozdulatokkal tésztát gyúrunk. Folpackba csomagolva hűtőbe tesszük.
KRÉM : 2 dl tej, 1 dl tejszín, 15 dkg cukor, 2 tojássárga, 1 ek liszt, 20 dkg legalább 52 % - os étcsoki, 4 tojásfehérje, 1 narancs reszelt héja és leve, őrőlt fahéj - ízlés szerint, 1 ek vanília kivonat
Kenéshez : 1 tojássárga pici vízzel keverve
A tejszínes tejet a darabokra tört csokoládéval összemelegítjük, amíg felolvad a csoki. A cukrot, a lisztet, és a 2 tojássárgáját simára keverjük, a masszát a csokis tejhez öntjük, és sűrűre főzzük. Ízesítjük narancslével és héjjal, fahéjjal, vaníliával. Hűlni hagyjuk.
Ezalatt a tésztát kétfelé vesszük , az egyik felével kibéleljük a piteformát, úgy hogy az oldalára is kerüljön a tésztából.
A fehérjét habbá verjük és lazán a csokis masszához keverjük, majd ráöntjük a tésztára. A maradék tésztából lecsípünk egy keveset a többivel pedig betakarjuk a pitét. A kevéske tésztából, kiszúró segítségével tetszés szerinti idomokat szúrunk és kidíszítjük a pitét. A tetejét lekenjük vízzel elkevert tojássárgával és 180°C - os sütőbe kb félóra alatt készre sütjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése