,,EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZEK''

2012. december 20., csütörtök

KARÁCSONYI CSOKIS - NARANCSOS PITE





Csokoládé, narancs, fahéj, mind, mind a karácsonyi sütik jellegzetes összetevői - és ez még pitébe is álmodva. Imádjuk! Rengeteg féle variáció kering a neten, de valahogy  ez a fajta ízesítés jött be. Mindenki szereti és pillanatok alatt eltűnik a formából. 

HOZZÁVALÓK

TÉSZTA :  30 dkg liszt, 15 dkg vaj, 2 ek tejföl, 2 tojássárga, 10 dkg porcukor, csipet só

A lisztet a vajjal összemorzsoljuk és a többi hozzávalóval gyors mozdulatokkal tésztát gyúrunk. Folpackba csomagolva hűtőbe tesszük.

KRÉM :  2 dl tej, 1 dl tejszín, 15 dkg cukor, 2 tojássárga, 1 ek liszt, 20 dkg  legalább 52 % - os étcsoki, 4 tojásfehérje,  1 narancs reszelt héja és leve, őrőlt fahéj - ízlés szerint, 1 ek vanília kivonat

Kenéshez : 1 tojássárga pici vízzel keverve

A tejszínes tejet a darabokra tört csokoládéval összemelegítjük, amíg felolvad a csoki. A cukrot, a lisztet, és a 2 tojássárgáját simára keverjük,  a masszát a csokis tejhez öntjük, és sűrűre főzzük. Ízesítjük narancslével és héjjal, fahéjjal, vaníliával. Hűlni hagyjuk. 
Ezalatt a tésztát kétfelé vesszük , az egyik felével kibéleljük a piteformát, úgy hogy az oldalára is kerüljön a tésztából. 
A fehérjét habbá verjük és lazán a csokis masszához keverjük, majd ráöntjük a tésztára. A maradék tésztából lecsípünk egy keveset a többivel pedig betakarjuk a pitét. A kevéske tésztából, kiszúró segítségével tetszés szerinti idomokat szúrunk és kidíszítjük a pitét. A tetejét lekenjük  vízzel elkevert tojássárgával és 180°C - os sütőbe kb félóra alatt készre sütjük.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése