,,EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZEK''

2012. december 13., csütörtök

STOLLEN



  Ünnepi díszbe öltöztettem a házat, ma végre felraktam az utolsó fényfüzért, girlandot is. Amíg szöszöltem a díszítéssel és a hosszabbítókkal, addigra szépen megkelt a tésztám is, mert a magas vajtartalom miatt igencsak több idő kellett  neki. Stollen  egy ismert német karácsonyi s egyben péksütemény, melynek formája és kinézete a bepólyált Kisjézusra emlékeztet. Leginkább a magyar gyümölcskenyérhez és a különböző kalácsfélékhez hasonlít, sűrű kelt tésztából készül amihez mazsolaféléket és kandírozott narancs és citrushéjat adagolnak.  Az angolszász területeken nincs advent gyümölcskenyér nélkül. Története az 1400-as évekig nyúlik vissza. Több száz fajta stollent ismerünk, melyek titkos receptje apáról fiúra száll. Stollent általában Mindenszentekkor készítenek, és Karácsonyig hűvös helyen, becsomagolva tárolják.

HOZZÁVALÓK

50 dkg liszt, 10 dkg porcukor, 1 db tojás, 20 dkg vaj, 1 cs élesztő, fél tk. őrölt fahéj, szegfűszeg, szerecsendió, 10 dkg vágott mandula, 1 citrom és 1 narancs reszelt héja, 20 dkg vegyes kandírozott citrom és  narancshéj,  1 cs vaníliás cukor, 10 dkg mazsola, csipet só, 4 ek. rum, kb 2 dl tej.

DÍSZÍTÉS

8 dkg olvasztott vaj, porcukor

ELKÉSZÍTÉS

 A mazsolát a rumba, és kevés meleg vízbe áztassuk be. Az élesztőt kevés cukrozott langyos tejben futtassuk fel. Egy tálba szórjuk bele a lisztet, adjuk hozzá a cukrokat, az olvasztott vajat, a fűszereket és a felfutott élesztőt. Jól dolgozzuk össze, majd adjuk hozzá a lecsöpögtetett mazsolát, mandulát és a citrusokat, majd jó alaposan dolgozzuk össze. Legalább 45 percig pihentessük.
 A kelesztés után enyhén gyúrjuk át a tésztát, majd egy 30 cm hosszú, elkeskenyedő végű rudat nyújtsunk belőle. A rúd közepét nyújtófával elvékonyítjuk és az egyik  szélét ráhajtjuk, majd mélyedésbe fektetjük.
 Mindkét hosszanti oldalát kezünkkel benyomkodjuk, gerincet formázunk a kalács tetején, majd a sütőlemezre tesszük, és 15 percen át kelesztjük.


 Előmelegített 175 C-os sütőben, kb 50 perc alatt készre sütjük.  A kisült kalács tetejét, még forrón lekenjük  olvasztott vajjal, és vastagon leporcukrozzuk.


és pár kép a díszítésről . . .











5 megjegyzés:

  1. Nagyon szép a díszítés, teljesen karácsonyi hangulatom lett! :) És nagyon guszta a stollened, kívül-belül! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Hankka! A stollen igazán finom lett, de attól tartok még sütni kell, mert gyorsan fogy:)

      Törlés
  2. Hangulat ízekben, fényekben már igazi karácsonyi Juditka!
    Reméljuk még ha nyomokban is ,de a hó is megmarad.

    VálaszTörlés
  3. Hát én is remélem, mert a karácsony hóval az igazi

    VálaszTörlés
  4. Elkészítettem és nagy sikert aratott, köszönöm a receptet!

    VálaszTörlés