,,EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZEK''

2013. február 18., hétfő

FALAFEL , INDIAI LEPÉNNYEL ÉS JOGHURTOS KÁPOSZTASALÁTÁVAL




A falafel, a Közel - Keletről eredő csicseriborsóból készülő fasírt vagy golyó, de mára az egész világon népszerű és elterjedt. Része az utcai ételárusítás kultúrájának, illetve egyre több gyorsétteremlánc kínálatában is szerepel. Izrael egyik nemzeti ételének is tartják, a vallási böjtök miatt. 
 A fő összetevő általában a csicseriborsó, de előfordul, hogy sárgaborsót, szójababot, lóbabot vagy ezek keverékét használják. A csicseriborsót nem főzik ki, hanem hosszú időre beáztatják. Hagymával és fokhagymával együtt ledarálják, golyókat formáznak belőle, majd bő olajban kisütik. Zöldségekkel szolgálják fel, általában pitában. Fűszerezéséhez előszeretettel használnak római köményt és koriandert.

HOZZÁVALÓK
- 25 dkg csicseriborsó
- 1 fej vöröshagyma
- 1 kisebb fej fokhagyma
- szójaszósz
- őrölt koriander
- őrölt római kömény - nálam kömény
- curry
- csípős pirospaprika
- 2 ek olaj
- só - ízlés szerint

A borsót egy éjszakára szódabikarbónás vízben áztatjuk, majd késes aprítóval a többi hozzávalókkal együtt összeaprítjuk. Ha darabos lenne, még botmixerrel pürésítsük, majd tegyük hűtőbe kb 2 - 3 órára, hogy jól összeálljon.
Vizes kézzel gombócokat formálunk és bő forró olajban kisütjük.


INDIAI LEPÉNY


- 20 dkg tönkölybúzaliszt, 3 ek olivaolaj, 1 tk sütőpor, fél kk só, annyi hideg víz, hogy összeálljon a tészta

A hozzávalókat jól összegyúrjuk és hideg helyen legalább félóráig pihentetjük. 
Nagyobb diónyi gombócokat formálunk, a tenyerünkkel jól ellapogatjuk és száraz forró serpenyőben , mindkét oldalát megsütjük. Konyharuhával betakarjuk.


A káposztasalátához, a káposztát és a répát vékony csíkokra vágjuk. A joghurtot kikeverjük zúzott fokhagymával, borssal és sóval, majd összeforgatjuk a zöldségekkel.






JÓ ÉTVÁGYAT !

Csatlakozz hozzám a facebookon is !

2 megjegyzés: