,,EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZEK''

2013. december 14., szombat

~ TÚRÓS „ ZSERBÓ ” ~





  Zserbó egy kicsit másképpen. A klasszikus zserbó mellett, nagyon sokféle variációval találkozhatunk. Mákos, gesztenyés. mogyorós, mandulás . . .   ~ készülhet piteként és tortaként is. Ma egy túrós változatot próbáltam ki, nagyon finom, jól szeletelhető sütemény.

» HOZZÁVALÓK «
Kakaós tészta : - 30 dkg liszt, 10 dkg cukor, 6 dkg zsír, 1 ek kakaópor, 6 dkg sütőpor, 2 - 3 ek tejföl, csipet só
Sárga tészta : - 15 dkg liszt, 5 dkg cukor, 3 dkg zsír, 3 dkg sütőpor, 1 - 1, 5 ek tejföl, csipet só
Töltelék : - 50 dkg túró, 3 db tojás, 1 citrom reszelt héja, 2 ek búzadara, 4 ek porcukor, 1 nagy ek tejföl
- 15 - 20 dkg darált dió + 4 ek cukor
- 20 dkg baracklekvár
Máz : - 8 dkg vaj, 6 dkg porcukor, 1 ek kakaópor

- A kétfajta tészta hozzávalóit összegyúrjuk és folpackba csomagolva hűtőbe tesszük.
- A túrót áttörjük, hozzáadjuk a többi hozzávalót és jól kikeverjük.
- A fehérjékből csipetnyi sóval habot verünk és lazítjuk vele a túrós masszát - felhasználásig hűtőben tartjuk.
- Egy kb 20 X 30 - as tepsi alját kibélelünk sütőpapírral.
- A sütőt előmelegítjük 160 fokra.
- A kakaós tésztát kétfelé vesszük, lisztes felületen kinyújtjuk és a tepsi aljába simítjuk, megkenjük lekvárral és rászórjuk a dió 3 / 4 részét.
- Beborítjuk a másik kakaós lappal, ezt is megkenjük lekvárral és megszórjuk a megmaradt dióval.
- Rásimítjuk a túrós masszát és végül befedjük a sárga tésztalappal.
- kb 50 percig sütjük.
- Ha megsült teljesen kihűtjük.
- A mázhoz, lassú tűzön, állandó keverés mellett összemelegítjük a vajat a porcukorral és a kakaóporral
- Amikor már kezd sűrűsödni, ráöntjük a süteményre és gyorsan elsimítjuk.








5 megjegyzés:

  1. Nyelek nagyokat a képeket nézve, csoda finom lehet! :)

    VálaszTörlés
  2. Még sose ettem ilyen zserbót, de nagyon tetszik, mert imádom a túrós süteményeket! :)

    VálaszTörlés
  3. a tojas nem maradt ki belole veletlenul, ?? erdekes hogy all akkor ossze??

    VálaszTörlés
  4. Az egesz teszta resze taplos , ossze ragad szoval nem jo, nem ertem ha a recepten magadottak alapjan let meg csinalva akkor hogy lehet ennyira rossz, az ize nem lenne rossz de a tesztaja kegyetlen rossz !!!!! es rengeteg penzbe kerul !!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sajnálom :( A tésztába nem kell tojás, és lehet hogy lágy lett a tészta, ez a tejföltől is függ, meg csak keveset adagolni, tényleg nehogy lágy legyen - azért írtam kb mennyiséget. nekem a tejföl nagyon sűrű volt. A túrótól is átázhatott, mert annak is elég masszívnak kell lenni, akkor meg búzadarát kell hozzá többet tenni vagy pudingport. Sajnos nem egyforma árukat veszünk ezért sokszor egy kicsit elcsúszik a recept.

      Törlés