,,EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZEK''

2016. szeptember 25., vasárnap

~ TÖKÖS - MÁKOS PITE ~




»HOZZÁVALÓK«
Tészta :
- 30 dkg liszt, 15 dkg hideg vaj, 3 dkg porcukor, csipet só, 2 tojás sárgája, 1 - 2 ek hideg víz 
Tökös töltelék :
- 70 - 80 dkg reszelt sütőtök, kb 4 - 5 ek cukor, friss gyömbér, fahéj - ízlés szerint
Mákos töltelék : 
- 20 dkg darált mák, 10 dkg cukor, 1 cs vaníliás cukor, kb 150 ml  tej, 1 citrom reszelt héja, 2 ek lekvár, 2 tojásfehérje, csipet só
és még : - 2 - 3 ek darált keksz


  1. A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze, majd csomagoljuk folpackba és tegyük a hűtőszekrénybe, amíg elkészítjük a tölteléket
  2. A tököt a cukorral  pároljuk addig amíg elfő a leve, majd ízesítsük reszelt gyömbérrel és fahéjjal. Hűtsük ki.
  3. A tejet a cukrokkal forraljuk fel, majd öntsünk annyit a mákra, hogy ne legyen szottyos, keverjük hozzá a lekvárt és a citrom reszelt héját. A fehérjét egy csipet sóval verjük habbá, majd forgassuk össze a kihűlt mákkal.
  4. A tésztát osszuk kétfelé, az egyik felét simítsuk egy sütőpapírral bélelt tepsibe ( 20 x 30 cm ), szurkáljuk meg villával és 180 °C - on süssük 8 percig. Szórjuk meg darált keksszel, simítsuk  rá a tököt, majd a mákos tölteléket. A megmaradt tésztát, nyújtsuk ki és borítsuk a tetejére, szurkáljunk meg villával, azután  tegyük vissza a sütőbe kb 30 - 35 percre.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése